V Orlických horách začíná být prázdno

Čenkovice – Provozovatelé skiareálů v Orlických horách si stěžují, podle nich je málo lyžařů. Do hor přestávají jezdit nejen cizinci, ale i Češi. Například v Čenkovicích lákají na různé slevy a do boje o zákazníky se tam pustili i obyvatelé a chataři.

V Čenkovicích je nyní 80 centimetrů sněhu, sjezdovky jsou perfektně upravené a všechny vleky v provozu. I přesto, že to jsou ideální lyžařské podmínky, lyžařů je v Čenkovicích málo. „Lidé se vyřádí o Vánocích a samozřejmě pustí i peníze. Takže období prvních tří týdnů v lednu bývá horší,“ uvedl provozovatel Skiareálu Čenkovice Jiří Zámečník. Do hor také míří méně žáků, o školní lyžařské kurzy není zájem. Více než polovina studentů se lyžařského výcviku neúčastní. „Dát lyžák dohromady je velký problém. Hlavním důvodem jsou pro rodiče asi finance,“ potvrdil lyžařský instruktor učitel Vladimír Drábek.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Orlické hory přestávají vyhledávat i cizinci, například Poláci do Čenkovic téměř nejezdí. „V Polsku vznikají střediska v pohraničí, která dřív nebyla a jsou pro ně zajímavá,“ dodal Jiří Zámečník. Do boje o zákazníky se zapojili i obyvatelé Čenkovic a chataři. U vleku se tak může stát, že vám pomůže dvacetinásobný mistr světa v kolové Jan Pospíšil. „Tady má člověk nějakou tu zábavu. Pomůže na vleku, jde na běžky nebo si zajezdí na lyžích,“ poukázal chatař a bývalý sportovec Jan Pospíšil.

Provozovatelé skiareálů tvrdí, že leden bude patřit mezi nejslabší v posledních letech. Stále ale věří, že lyžovat bude možné až do konce března.