Senioři z Prahy 10 trénují Krav Magu

Praha – Senioři z Prahy 10 propadli výcviku sebeobrany Krav Maga, který používá i izraelská armáda. V průzkumu, který provedla tamní radnice, přiznávali, že mají v ulicích strach o své bezpečí, a vedení městské části proto zařídilo bezplatné kurzy nejen pro důchodce a důchodkyně, ale i pro mladší ženy.

Ještě v prosinci by se někteří senioři z Prahy 10 před případnými útočníky třásli strachy. Po měsíčním intenzivním kurzu sebeobrany už zvládají základy techniky Krav Maga, kterou procházejí vojáci izraelské armády a která je v současnosti trendy. „Kdybych byla nucena se bránit, tak bych se o to určitě pokusila. Nevím, jestli bych to dřív udělala,“ uvedla účastnice kurzu Helena Synková z Prahy 10.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Trenérům je jasné, že z klientů vzhledem k jejich věku a zdravotnímu stavu superbojovníci nebudou, a proto je učí i zdánlivé maličkosti. Při obraně křičet a volat o pomoc. „Čeká nás závěrečný test, částečně teorie, částečně praxe. Všichni se snaží cvičit poctivě, takže nevidím důvod, proč by někdo neprošel a ten kurz neabsolvoval,“ ujistil trenér Michal Vrátný.

Výcvik hradí Praha 10 nejen seniorům, ale také ženám. „Sami jsme si zpracovali výzkumy, které nám řekly, že bezpečí lidé vnímají opravdu velmi citlivě. Takže z toho nám vzešlo, že jednou z věcí, které bychom mohli dělat, jsou kurzy,“ vysvětlil mluvčí MČ Praha 10 Jan Charvát a Milan Plecitý z Prahy 10 doplnil: „Dneska se přepadá pro 50 korun, aby měli do automatu!“

Loupežných přepadení sice podle statistik v metropoli ubývá, aktivitu seniorů ale policisté chválí. Zároveň doporučují tréninky pravidelně opakovat. „Každou takovouhle dovednost, kterou se člověk naučí a potom ji neobnovuje, brzy zapomíná,“ prohlásil náměstek ředitele pražské policie Ivan Smékal. O kurzy sebeobrany je obrovský zájem a termíny jsou obsazené už na několik měsíců dopředu.

I senioři z ostatních městských částí se mohou naučit bránit, bezplatné semináře totiž pořádá městská policie.