Výsledky měření: Tramvaje za pád domu v Olomouci nemohou

Olomouc – Ani po třech měsících není jasné, co bylo příčinou pádu štítové zdi na ulici 8. května v centru Olomouce. Pod sutinami tam tehdy zemřela osmasedmdesátiletá žena. Na statiku domů v ulici totiž nemají zásadní vliv otřesy z městské dopravy. Vyplývá to z výsledků seismického měření, které si zadala radnice.

Odborníci kritické hodnoty otřesů od projíždějících tramvají nenaměřili. „My jsme došli k hodnotám, které dosahují zhruba polovičních výšek,“ potvrdil Jaroslav Bosák z autorizované akustické laboratoře. Obyvatelé domů v jedné z nejfrekventovanějších ulic v centru Olomouce ale otřesy z dopravy důvěrně znají. Podle mírného chvění doma bezpečně poznají, že jim pod okny právě projela tramvaj.  

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Ulicí 8. května projede tramvaj v dopravní špičce každé dvě minuty. Pro potřeby svého měření ji odborníci nechali projet šestkrát. Přestože odborníci tvrdí, že provoz tramvají domům neškodí, statik Jaromír Vrba, který ulici sám prověřoval, je v odborném názoru opatrnější. „Ta hodnota je v takových mezích, že zdravým domům by to nemělo uškodit, byť to není příjemná záležitost, ale narušeným domům by to uškodit mohlo,“ myslí si. Město plánuje rekonstrukci ulice – ale až v roce 2015. Podle statika ale potřebuje ulice rekonstrukci co nejdříve. Po opravách by totiž tramvaje jezdily po odpružených kolejích. Na bezmála stomilionovou investici ale radnice nemá peníze.