Krajská žalobkyně zastavila stíhání bývalého vedení Přerova

Olomouc – Přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) ani jeho ostatní kolegové z radnice před soud nepůjdou, krajská státní zástupkyně totiž trestní stíhání zastavila. Policie původně kvůli dvěma veřejným zakázkám obvinila 11 bývalých radních a dva tamní úředníky z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kauzu ale provází i spory mezi žalobci, případ totiž původně dozoroval vsetínský žalobce, který ovšem odmítl příkaz krajské státní zástupkyně zastavit u většiny z nich trestní stíhání, protože to prý odporuje zákonu, a tak mu případ žalobkyně odebrala.

„Trestní stíhání přerovského senátora a primátora Jiřího Lajtocha a všech dalších bylo zastaveno, neboť skutky, které byly popsány v usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání, se sice částečně staly, avšak nejsou trestným činem,“ uvedla státní zástupkyně Marie Kodytková. „Podání obžaloby v tomto případě, kdy nespatřuji ani pochybnosti o tom, že by obvinění mohli být vinni trestnými činy, pro které jsou stíháni, by bylo v rozporu se zákonem. Nesouhlasím s názorem podat obžalobu za každou cenu a čekat, jak to u soudu dopadne,“ doplnila Kodytková. 

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality se začal spornými zakázkami na přestavbu domova důchodců a zimního stadionu v Přerově zabývat v loňském roce. Jiřího Lajtocha, který je také senátorem, horní komora vydala k trestnímu stíhání v červenci. O měsíc později pak policisté obvinili 11 tehdejších radních a dva úředníky z odboru rozvoje a z oddělení investic.  

Primátor Jiří Lajtoch:

„Cítím obrovskou radost. Měl jsem pocit, že ta kauza byla vykonstruovaná. Žádnou vinu jsem necítil, ani jsem si nemyslel, že by k nějakému zločinu došlo. Jak u domova důchodců, tak u zimního stadionu bylo myšlenkou zmodernizovat a zrekonstruovat stávající zařízení. To, že jsme byli obviněni, jsme cítili jako obrovskou křivdu.“

Protikorupční policie se spornými zakázkami zabývala proto, že obě stály podstatně více, než město plánovalo. Například cena u domova pro seniory se zvýšila asi o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Navíc takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma, která zakázku vyhrála.

Podle žalobkyně jde o obchodně-právní vztahy. „Zákon o veřejných zakázkách má pro zadávání veřejných zakázek na dodatečné stavební práce speciální úpravu a připouští, že dodatečné stavební práce při splnění dalších podmínek bude provádět stejný dodavatel. Je nutné se orientovat v tom, jak se v praxi na stavbách tohoto charakteru postupuje při provádění stavebních prací. Vícepráce jsou běžnou záležitostí, která se v průběhu výstavby vyskytuje,“ podotkla státní zástupkyně.

Přerovská opozice byla rozhodnutím státní zástupkyně zaskočena. „Je to překvapivá informace. Osobně se domnívám, že tam došlo k politickému vlivu. Myslím si, že ta metoda spravedlnosti kauzy Čunek byla i v tomto případě použita,“ uvedl Vladimír Puchalský z opoziční koalice Společně pro Přerov. Žalobkyně však jakékoliv politické tlaky odmítá.

Podezření kolem radních využila tamní opozice už dříve také v přípravě petice za odvolání primátora Lajtocha. Petiční archy dosud podle organizátorů podepsalo přes 1 500 lidí. „O to intenzivněji budeme sbírat nyní podpisy, je to pro nás zklamání,“ podotkl předseda petičního výboru Jiří Kohout.