V olomoucké zoo bude safari

Olomouc – Projet se turistickým vláčkem mezi zvířaty ve výběhu budou moci od léta návštěvníci zoologické zahrady na Svatém kopečku u Olomouce. Evropské safari, kde si lidé budou moci zblízka prohlédnout například zubry nebo kamzíky, by mělo být k dispozici od července. Jak název olomouckého safari napovídá, oproti tomu královédvorskému zaměřenému na africkou faunu, uvidí návštěvníci zblízka evropská divoká zvířata.

Zoo se pustí do úprav výběhů, jakmile to počasí dovolí. Vznik safari ji přijde asi na 4,5 milionu korun. Vedení zahrady věří, že se vložené peníze rychle vrátí. „Návštěvníci se díky safari dostanou blíže ke zvířatům. Po trase však budou bariéry tak, aby se zvířata nemohla dostat do bezprostředního kontaktu s lidmi,“ uvedl ředitel zoologické zahrady Radomír Habáň.

V Evropském safari si návštěvníci budou moct zblízka prohlédnout evropské druhy sudokopytníků a lichokopytníků – například kamzíky, muflony, zubry, kozorožce, losy či jeleny. „Na Evropské safari by měly navazovat rekonstrukce dalších výběhů tak, aby zoo nabízela i safari euroasijské, australské, africké či severské,“ nastínil další projekty ředitel Habáň. Celkem bude stát výstavba přístupných výběhů asi 11 milionů korun, hotova by měla být do čtyř let. Na výstavbu safari přispěje zoologické zahradě olomoucká radnice a zřejmě i sponzoři.

Svatokopecká zoologická zahrada patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Loni jejími branami prošlo více než 370 tisíc návštěvníků. Nejvíce lidí do zoo míří o letních prázdninách.