Vlaky z Ostravy do Žiliny tři týdny nepojedou

Mosty u Jablunkova (Frýdeckomístecko) – Téměř celý únor bude železniční výluka komplikovat cestování vlakem mezi Ostravou a Žilinou. Kvůli modernizaci trati u hranic nebudou od 1. až do 21. února jezdit žádné vlaky v úseku Mosty u Jablunkova–Čadca. Většina cestujících bude muset přestupovat do autobusů, hotelové vlaky pojedou odklonem přes Vsetín.

Výluka bude úplná, dotkne se regionální i dálkové dopravy. Místo osobních vlaků budou jezdit autobusy z Mostů u Jablunkova do Čadce a zpět, budou se řídit zvláštními jízdními řády, proto ve směru z Čadce pojedou dříve, než je obvyklá časová poloha vlaků.

Dálkové expresy na lince Praha–Ostrava–Žilina nebudou v době výluky jezdit v úseku Návsí–Čadca. Cestující tak budou muset přestupovat do autobusů a v úsecích, kde vlaky pojedou, mohou narazit na jiné vagony, než jezdí na jejich spojích obvykle. Vlaky IC Regiojet, které jezdí z Prahy do Žiliny a zpět jednou denně, budou nahrazeny autobusem v celém úseku mezi Bystřicí nad Olší a Žilinou. Spoje Supercity, které jezdí do Žiliny o víkendech, skončí jízdu z Prahy bez náhrady v Třinci.

Složitější bude situace v noci. Dálkoví cestující, kteří vyloučeným úsekem pouze projíždějí například na cestě Praha–Košice, takřka nic nepoznají. Vlaky EN Slovakia a rychlík Šírava pojedou spojeny po trati přes Vsetín. Kdo ale využívá noční rychlík například k časnému přejezdu z Ostravy do Žiliny, bude muset nejprve dojet do Bohumína expresem do Polska a z něj přestoupit na autobus, který pojede místo rychlíku Šírava v celém úseku z Bohumína až do Čadce, kde bude přistavena náhradní vlaková souprava.

Trať u hranic prochází rekonstrukcí jako součást třetího tranzitního železničního koridoru. Ten vede od Chebu přes Plzeň, Prahu, Olomouc a Ostravu k Mostům u Jablunkova. Jeho východní větev z Bohumína na hranice se Slovenskem má být hotova do roku 2015, celý koridor zatím nemá žádný termín dokončení kvůli problémům s rekonstrukcí úseku Praha–Beroun.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)