Gentleman silnic: Rodina vytáhla řidiče z hořící cisterny

Veselí nad Moravou (Hodonínsko) - V polovině listopadu minulého roku se nedaleko Hodonína vybourala cisterna převážející fritovací olej. Vůz se převrátil a začal hořet. Nebýt duchapřítomnosti rodiny Hrbáčkových, jejíž členové zaklíněného řidiče vytáhli, muž by zřejmě v autě uhořel. Za svůj čin dnes Miroslav, Hana a syn Ondřej převzali tituly Gentleman silnic. Ocenění uděluje policie společně s Českou pojišťovnou lidem, kteří při účasti u dopravních nehod neváhají nasadit vlastní život. Takto bylo od roku 2004 oceněno celkem 72 odvážlivců.

„Seděli jsme u televize a přiběhl syn s tím, jestli jsme neslyšeli ránu. Vyhlédli jsme z okna a venku jsme uviděli převrácené nákladní auto, které začínalo hořet,“ popsal Miroslav Hrbáček dramatickou událost ze 17. listopadu minulého roku. Společně s ním běžela řidiči pomoci i jeho manželka Hana a jejich syn Ondřej.

Když dorazili k cisterně, zjistili, že řidič je ve voze zaklíněný a nemůže se dostat ven. Hrbáčkovi si naštěstí z domu přinesli hasicí přístroj, kterým rozbili okno kabiny a dostali se k řidiči. Zatímco žena telefonovala policii, jejímu manželovi se podařilo šoféra vyprostit. Syn se pokoušel oheň uhasit.

Hana a Miroslav Hrbáčkovi, v pozadí ohořelá cisterna
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Jen co se nám podařilo dostat řidiče ven, kabinu zachvátil požár. Cisterna vezla fritovací olej a plné nádrže nafty,“ uvedla Hrbáčková, která motoristovi poskytla první pomoc. Požár uhasili hasiči. Řidič skončil v nemocnici. Celá událost pro něj skončila jen šokem a lehkým poraněním.

Podle ředitele hodonínské policie Petra Flašara stojí za ocenění nejen odvaha, s níž se Hrbáčkovi rozhodli řidiči pomoci, ale i jejich duchapřítomnost. Z domu si nezapomněli vzít hasicí přístroj, lékárničku a mobilní telefon. Dobře si pak rozdělili úkoly při zákroku a postupovali jako profesionální záchranáři.