Policie zatkla vraha dvou seniorů

Hradec Králové - Z vraždy důchodkyně z Týniště nad Orlicí a seniora ze Sudkova na Šumpersku obvinili kriminalisté šestatřicetiletého muže z Rychnovska. V případě prokázání viny mu hrozí až výjimečný trest, jak informovala mluvčí královéhradecké policie Iva Ježková. Muž je obviněn z dvojnásobného zločinu vraždy, dvojnásobné loupeže a přečinu porušování osobní svobody. Hrozí mu proto dlouholeté vězení.

Policie muže zatkla v souvislosti s vraždou seniorky z Týniště nad Orlicí z 18. ledna letošního roku. „Týden po zahájení intenzivního vyšetřování zadrželi kriminalisté za pomoci zásahové jednotky podezřelého muže,“ uvedla mluvčí. Podle vyšetřování muž do domu stařenky vnikl maskovaný kuklou a pod pohrůžkou použití nože ji donutil k vydání 7 500 korun. „V obavě z prozrazení a v úmyslu zakrýt předchozí trestnou činnost ji zamkl do skříně, kde se žena udusila,“ uvedla mluvčí Ježková. Podle policie muž stařenku přepadl již v prosinci 2011, kdy mu vydala necelých 10 tisíc korun.

Polisté měli také indicie nasvědčující, že muž mohl mít podíl i na vraždě dvaasedmdesátiletého důchodce ze Sudkova v Olomouckém kraji z 30. září 2009. Obviněný muž byl jeho příbuzný. „Muž se k činu skutečně doznal. Jak sám uvedl, jeho příbuzný mu odmítl poskytnout finanční půjčku, proto ho napadl úderem pěstí do obličeje, pak ho rdousil a usmrtil. Odcizil nakonec 90 tisíc korun. Stopy svého jednání se snažil zakrýt tím, že v domě založil požár,“ uvedla mluvčí.

Muž, kterého policie podezírá, je ve vazbě. Čelí obvinění z dvojnásobné vraždy, loupeže a omezování osobní svobody. „V případě uznání viny mu hrozí trest odnětí svobody na dvacet let, případně trest výjimečný,“ uzavřela policejní mluvčí.