Budějovice budou klidné, Jižní spojka nevznikne

České Budějovice – Klidová zóna u Malého jezu na Malši v centru Českých Budějovic nezanikne. Radnice tudy chtěla vést část vnitřního městského okruhu, lidé, kteří se do místa chodí koupat, však hlasitě protestovali. Nakonec vedení města jejich tlaku ustoupilo, plány na Jižní spojku tak končí v koši.

Proti Jižní spojce protestovali jednak lidé, kterým by narušila oblíbenou odpočinkovou oblast, ale také ti, kteří žijí v blízkosti plánované trasy. Možný příval aut jim dělal velké starosti. „Kdyby se silnice otevřela, nikdo by nepřešel a jezdilo by jedno auto za druhým,“ obávala se Anna Gebeltová žijící u křižovatky, kam měla plánovaná silnice ústit. Stejně jako pět tisíc dalších lidí podepsala petici proti budějovické Jižní spojce.

Stejný názor jako od kritiků nakonec zazněl už i z radnice. „Most přes Malši byl nesmyslný,“ prohlásil radní Tomáš Bouzek. Podle primátorské náměstkyně Ivany Popelové se potom jednalo o neopodstatněný projekt. K obratu přiměly českobudějovické vedení však kromě odporu občanů i vážné obchodní potíže. Papírny nechtěly prodat pozemky potřebné pro stavbu nové silnice, nemocnice zase nechtěla povolit oboustranný provoz v úseku přilehlém k jejímu areálu.

Z projektu Jižní spojky přesto zůstalo malé torzo. Radnice nadále trvá na tom, že postaví most – nikoli však ten přes Malši, nýbrž přes Vltavu, který v původním plánu také byl. Nejspíš ale nevznikne tam, kde by stál, kdyby vznikla celá spojka. Město pro něj proto teď hledá vhodné místo.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)