Věřitelé lyžařského MS žalují svaz i Liberec o 37 milionů

Liberec – Věřitelé mistrovství světa v klasickém lyžování podali u obvodního soudu pro Prahu 6 žalobu na Svaz lyžařů a pořadatelské město Liberec. Od obou subjektů dohromady požadují 37 milionů korun. Mistrovství světa se v Liberci konalo v únoru 2009 a jeho organizační tým vedený olympioničkou Kateřinou Neumannovou za sebou zanechal dluhy ve výši 112 milionů korun.

Pro efektivnější boj za vrácení dluhů se dvacítka věřitelů spojila do sdružení s názvem Oprávnění věřitelé MS v klasickém lyžování v Liberci 2009. Jeho šéf Vojtěch Hlaváček informoval, že žalobu na Svaz lyžařů a libereckou radnici podali loni v srpnu. To potvrdil i liberecký magistrát s tím, že ho pražský městský soud k vyjádření vyzval už v prosinci.

„Žaloba je v běhu. Jednání ale ještě nebylo nařízeno. Strany se musí vyjádřit, zapotřebí je shromáždit všechny důkazy. Určitě ale jednání bude nařízeno ještě letos,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová.

Liberecká radnice zprvu odmítla případ komentovat. „Vzhledem k soudnímu řízení, které probíhá na základě žaloby podané věřiteli, se až do jeho skončení nebudeme k tématu dluhy po mistrovství světa vyjadřovat,“ uvedla mluvčí libereckého magistrátu Pavlína Stránská.

Později se však k případu vyjádřila liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). „Je samozřejmé, že ty peníze nemáme kde vzít, bylo by to velmi nepříznivé rozhodnutí pro město. Nechť soud rozhodne, zda to byl úmysl libereckých občanů poškodit věřitele mistrovství,“ podotkla s tím, že město již vybralo právní kancelář, která ho ve sporu bude zastupovat.

Univerzita ani dopravní podnik se k žalobě nepřipojí

K žalobě se z věřitelů nepřipojila Technická univerzita v Liberci (TUL) ani Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Nejsou totiž členy sdružení. Hlaváček by přivítal, kdyby se přidali a žaloba se mohla rozšířit.

„Bylo by to i logické vzhledem k tomu, že pokud se vedení dopravního podniku a univerzity bude chovat jako řádný hospodář, tak by samozřejmě mělo usilovat o to, aby své peníze dostalo nazpátek,“ řekl. Univerzita podle své mluvčí Jaroslavy Kočárkové o připojení k žalobě neuvažuje, stejný postoj zastává podle předsedy představenstva Romana Šotoly také dopravní podnik.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se konalo v Liberci od 18. února do 1. března 2009. Ze státního rozpočtu šlo na jeho uspořádání 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce 400 milionů a z rozpočtu Libereckého kraje 165 milionů Kč. Organizační tým vedený lyžařkou Kateřinou Neumannovou zanechal dluhy za 112 milionů korun. Zhruba stejnou částku má vrátit ze státních dotací kvůli porušení rozpočtové kázně finančnímu úřadu.

Dluhy po MS v Liberci
Zdroj: ČT24

Loni Liberec spoluodpovědnost připustil, dnes si myje ruce

Řešení dluhů komplikují také nedávné změny na liberecké radnici. Někdejší primátor Jan Korytář loni v lednu potvrdil, že Liberec za dluhy po lyžařském MS nese spoluodpovědnost. „Domníváme se, že město má na celkovém dluhu zhruba třetinový podíl, což je asi čtyřicet milionů,“ řekl tehdy věřitelům. O pár měsíců později ovšem ve své funkci skončil a postoj města k dědictví šampionátu následně prošel výraznou proměnou.

Zastupitelé, které dnes oslovila ČT, mimo kameru uvedli, že chápou věřitele, kteří se domáhají svých peněz, pořadatelem šampionátu ale podle nich byl organizační výbor (OC FIS NORDIC WSC 2009), který má také nést hlavní odpovědnost. Ten ovšem skončil v půlce ledna v konkurzu.

Podle zástupce věřitelů Vojtěcha Hlaváčka město nemá snahu případ řešit. „Jsem přesvědčen o tom, že do dnešního dne nepředložili papír a neudělali jediný krok, aby si ty informace (o převzetí části dluhu – pozn. red.) zjistili,“ konstatoval Hlaváček.

Podle bývalého primátora Korytáře stojí za pasivním postojem radnice dohoda mezi místní sociální a občanskou demokracií, „že je potřeba za minulostí udělat tlustou čáru“. To však představitelé obou stran odmítají. „Takováto dohoda mezi ODS a ČSSD neexistuje a nikdy neexistovala,“ řekl liberecký zastupitel z ODS Tomáš Hampl. „Je to blábol. Plná odpovědnost je samozřejmě na organizačním výboru, ten měl rozhodovací pravomoci,“ dodal jeho sociálnědemokratický kolega Martin Sepp.