Praha přišla kvůli smlouvě s firmou Veolia o dotaci na čističku

Praha - Hlavní město se při přestavbě čistírny odpadních vod bude muset obejít bez evropských dotací. Z dnešní schůzky zástupců města, Evropské komise a ministerstva životního prostředí totiž vyplynulo, že Praha už nemá šanci dotaci ve výši jedné miliardy dostat. Magistrát chce podle své mluvčí v jednání pokračovat a možnost získat dotaci nevzdává.

Evropské unii vadí hlavně dlouhodobá smlouva Prahy s vodohospodářskou společností Veolia. Bez zkrácení smlouvy by žádost o dotaci nemohla vůbec odejít do Bruselu. „Ztratili jsme naději, že projekt čistírny odpadních vod získá dotace z evropských fondů. Problém provozní smlouvy byl po celou dobu projektu identifikovaným problémem,“ přiznal radní Radek Lohynský.

Že město jednu miliardu z unijních peněz nezíská, primátor Bohuslav Svoboda (ODS) očekával. „Potvrdila se obava, kterou jsme čím dál tím intenzivněji vnímali, ale snažili jsme se za poslední rok udělat vše, aby vynaložené náklady a desetileté úsilí boje o dotaci nepřišlo vniveč,“ litoval pražský politik. „Dnes známe realitu, které se všichni báli, ale nikdo ji nechtěl vyslovit a pojmenovat jako první,“ dodal Svoboda.

Nová radnice
Zdroj: ČT24

Podle primátora je třeba nyní, po odmítnutí evropské dotace, hledat nová řešení. Praha tak by mohla přestavět čistírnu z vlastních zdrojů, na to ale nemá dostatek peněz. Může rovněž přepracovat projekt tak, aby se náklady na stavbu snížily. Nebo může od přestavby ustoupit a platit pokuty za nedodržení kvality vypouštěných vod. 

Náklady na přestavbu a rozšíření pražské čistírny přesáhnou 11 miliard korun. Praha usilovala o to, aby z operačního programu Životní prostředí dostala až 5,9 miliardy korun. Evropské peníze musí ministerstvo rozdělit co nejdříve tak, aby byly prostavěny do roku 2016. Avizovalo proto, že v blízké době ukončí jednání o sporných projektech, aby mohlo dotace nabídnout žadatelům, jejichž projekty více vyhovují požadavkům EU.

Hlavní město už loni vybralo sdružení firem, které mělo čističku přestavět. S vítězem výběrového řízení, kterým byly firmy SMP, Hochtief, Degremont a WTE, se ale domluvilo, že v případě nezískání evropské dotace od smlouvy odstoupí.