Obce nebudou kupovat energie společně, prodělaly by

Brněnsko – Společným nákupem energií chtělo třináct obcí na Brněnsku ušetřit stovky tisíc korun. Když ale obce v okolí Mokré-Horákova a Šlapanic začaly připravovat tendr, ze které měl vzejít společný poskytovatel, zjistily, že náklady na změnu by převýšily případné úspory. Od ambiciózního projektu raději ustoupily.

Jednotlivé obce zjistily, že si nyní nemohou dovolit vypsat nové výběrové řízení za statisíce korun. „Dostavujeme mateřskou školu, připravujeme rekonstrukci základní školy a kvůli nákladným investicím se snažíme hledat úspory. Proto jsme návrh na společný nákup energií přivítali. V průběhu jednání se ale ukázalo, že náklady by převýšily úspory,“ popsal místostarosta Šlapanic Svatopluk Novák.

Obce chtěly společnou smlouvou na energie ušetřit, což by se jim nejspíš bylo podařilo. Problém spočíval přímo ve výběrovém řízení. „Firma musí prostudovat uzavřené smlouvy všech třinácti sdružených obcí, oslovit dodavatele, udělat výběrové řízení. Proto jsou náklady tak vysoké,“ řekl starosta Mokré-Horákova Aleš Ryšánek. 

Až půlmilionové náklady se měly rozpočítat mezi jednotlivé zájemce. Zejména pro malé obce s malým odběrem, které v uskupení převažovaly, by to znamenalo, že v prvním roce by nebyly úspory takřka žádné. Investice do tendru by se vrátila až později, to ale starostové považovali za příliš velké riziko.

„Nakonec jsme oslovili několik dodavatelů energií s tím, aby nám poslali svoji nabídku. Starostové pak dostali na stůl nejvýhodnější z nich a mohou se individuálně rozhodnout, zda smlouvu uzavřou,“ uvedl Ryšánek.

Šlapanice ročně za elektřinu a plyn zaplatí zhruba 6 milionů korun. Úspora města pro letošní rok vyšplhala na desítky až stovky tisíc korun. 

Mokrá-Horákov podpis smlouvy s novým dodavatelem zvažuje. Úspory by dosáhly přibližně 40 tisíc korun.

Obce se inspirovaly u krajského úřadu

Nápad na společný nákup energií poprvé použil Krajský úřad Jihomoravského kraje. O nákupy pro všechna krajská zařízení se stará obchodní organizace CEJIZA. „CEJIZA bohužel zajišťuje nákupy jen pro krajská zařízení. Je škoda, že neexistuje podobná organizace i pro obce,“ dodal Ryšánek.

„Naše zakladatelská listina nám přesně určuje, komu tento servis poskytujeme. Kdybychom pomáhaly i obcím, tak bychom si musely náklady vyfakturovat, jinak bychom poskytovaly takzvanou veřejnou podporu, což se nesmí. Ani z kapacitních důvodů to momentálně není možné,“ vysvětlil ředitel společnosti CEJIZA Bořek Semrád.

CEJIZA zastupuje 260 příspěvkových organizací kraje a krajský úřad, za tři roky ušetřila zhruba 280 milionů korun.