Brněnské nemocnice zveřejnily ceník nadstandardních materiálů

Brno - Od ledna si mohou pacienti v brněnských nemocnicích připlatit za nadstandardní materiály. Některá zdravotnická zařízení už je zveřejnila, u některých nemocnic si pacienti ještě musí počkat. Od dubna si navíc pacienti budou moct připlatit za účast konkrétního lékaře u vyšetření nebo operace.

Na odlehčených sádrách, lepších očních čočkách nebo vakcinách nechceme vydělávat, shodují se brněnské nemocnice. Pacient za nadstandard proto zaplatí pouze rozdíl mezi cenou kvalitnějšího materiálu od dodavatele a částkou, kterou přispívá pojišťovna.

První nemocnici, která ceník nadstandardních materiálů v Brně zveřejnila, byla Nemocnice Milosrdných bratří. Po ní následovala Úrazová nemocnice. Zřizovatelem obou nemocnic je město Brno, proto jsou ceníky totožné. Fakultní nemocnice U svaté Anny už ceník nadstandardních materiálů na svých webových stránkách zveřejnila, Fakultní nemocnice Brno jej teprve dokončuje. Na webu nemocnice by se měl objevit koncem ledna.

Největší zájem je o odlehčené sádry, stojí pár set korun

„U odlehčených sáder dochází ke ztvrdnutí poté, co se sádra dostane do kontaktu se vzduchem. Odlehčená sádra je lehčí a také odolnější vůči poškození,“ popsal vedoucí lékarny Fakultní nemocnice U sv. Anny Vladimír Holub. V nabídce jsou také odlehčené barevné sádry, které se ale vlastnostmi nijak neliší od bílé varianty.

Právě u sáder je zájem o nadstandard největší. U sádry na předloktí se cena pohybuje okolo 400 korun, u celé nohy je cena až třikrát vyšší. Důvodem je větší množství spotřebovaného materiálu.

O nadstandardní čočky mají zájem především lidé v produktivním věku

Pacienti s očními vadami zase mají možnost si připlatit za nadstandardní čočky. „Nabízíme například trojoční čočky, liší se od běžných především optickými vlastnostmi. Jsou to čočky, které korigují vysoký rohovkový astigmatismus. S tím si klasická čočka vůbec neporadí,“ popsal přednosta kliniky očních nemocí a optometrie Svatopluk Synek.

V rámci nadstandardu jsou čočky dostupné i pro ty, kteří mají více než třicet dioptrií. „V takovém případě se ale musí zadat k výrobě přímo výrobci a její cena se může vyšplhat až na padesát tisíc,“ řekl lékař.

Za nadstandard jsou považovány také takzvané asférické čočky. „Upravují vidění ve tmě, což ocení hlavně řidiči a sportovci,“ dodal. Spíše za designovou záležitost se dají považovat čočky se žlutým nebo fialovým UV filtrem, částečně mohou sloužit jako náhrada slunečních brýlí. Vlastnosti čoček se dají navzájem kombinovat, takové čočky mohou stát až 40 tisíc korun. 

Od dubna si pacienti také budou moci vybrat svého operátera

Fakultní nemocnice v Brně prozradila jako první ceník, díky kterému si budou moci pacienti od dubna připlatit za lepšího lékaře nebo operatéra. V nemocnici rozdělili operace do tří kategorií. Za elitního chirurga u jednoduchých operací zaplatí lidé maximálně tři tisíce. U těžších, jako je výměna kyčelního kloubu, dají maximálně sedm tisíc. Deset tisíc korun si připlatí v případě, že půjde o komplikované operace mozku nebo srdce.