Ústecký kraj je z hlediska kriminality nejrizikovějším v ČR

Ústí nad Labem – Z hlediska kriminality je u nás nejrizikovějším regionem Ústecký kraj, kde je asi 65 vyloučených lokalit. Policie na severu Čech proto jako jediná v republice přijímá letos nové zaměstnance. Sociální nepokoje, které vypukly loni na Šluknovsku, vedly k vytvoření speciální pořádkové jednotky – ta by měla mít do poloviny roku 2013 asi 170 členů.

Rizikovost regionů se posuzuje z hlediska kriminality, nezaměstnanosti, počtu vyplacených sociálních dávek, vzdělanosti. „Ústecký kraj není na tom ve srovnání s republikou dobře. Okresy Most, Ústí nad Labem, Teplice, Chomutov, Děčín, Louny i Litoměřice obsadí v tabulce rizikovosti do 22. místa z celkem 85 okresů,“ uvedl zástupce krajského policejního ředitele Jiří Šenkýř. 

Meziročně nejvíce stoupl počet hlášených trestných činů na Šluknovsku. Při řešení bezpečnostní situace se podle Šenkýře osvědčila práce antikonfliktních týmů, záběry z vrtulníků a spolupráce se zástupci měst a obcí. Bezpečnostní situace je podle něj nyní stabilizovaná. 

Právě kvůli sociálním nepokojům na Děčínsku vzniká speciální pořádková jednotka. Jednotku bude tvořit 170 lidí. Prvních deset nastupuje k 1. únoru, dalších 35 bude připraveno v dubnu. „Je velmi obtížné vybrat tyto osoby, protože klademe velmi vysoké nároky na fyzickou zdatnost,“ uvedl Šenkýř. Při práci v terénu se často stává, že policista čelí napadení.   

Na Šluknovsku zatím působí policisté z Prahy, Ostravy a Brna, kteří na místě zůstanou, dokud nevznikne speciální pořádková jednotka. Policejní prezident Petr Lessy ve středu informoval, že tato jednotka bude sídlit ve Varnsdorfu, zastupující krajský ředitel ale uvedl, že sídlo bude mít v Teplicích. „V Teplicích máme vlastní budovu, kde je už školicí středisko, navíc leží uprostřed kraje, lehce se bude z Teplic vyjíždět na Chomutovsko i na Děčínsko,“ vysvětlil Šenkýř.

Do speciální jednotky se už přihlásilo asi 90 policistů z Ústeckého kraje. „Nechceme ale ohrozit funkčnost jiných útvarů, proto budeme jednotku obsazovat po pečlivém zvážení, navíc někteří neprojdou testy fyzické zdatnosti,“ uvedl Šenkýř. Ústecké krajské ředitelství počítá s tím, že jednotka bude vypomáhat i v sousedním Libereckém kraji.