Meteorologové varují před smogem na Třinecku a Ostravsko-Karvinsku

Ostrava - V Moravskoslezském kraji se během dne zhoršily rozptylové podmínky. Meteorologové odpoledne vyhlásili signál upozornění na možný vznik smogu pro Třinecko a Ostravsko-Karvinsko, platí pro částice polétavého prachu PM 10. Podle ČHMÚ se bude zřejmě situace v příštích dnech ještě zhoršovat.

V Moravskoslezském i Olomouckém kraji se pohybují hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu mezi 38 a 93 mikrogramy na metr krychlový, nejhorší situace je na stanici Třinec-Kosmos. „Během dnešního dne a noci předpokládáme zhoršení celkové imisní situace, hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou imisního limitu, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový, místy i dvojnásobně,“ uvedl ČHMÚ. 

Řidiči aut by raději neměli vyjíždět, protože emise z automobilů se významně podílejí na zhoršení ovzduší. Starší lidé, malé děti a lidé s chronickým onemocněním dýchacích cest nebo srdečním onemocněním by se pak měli vyhnout zvýšené fyzické zátěži při pohybu venku.