Policisté Karlovarského kraje se stěhují do nového

Karlovy Vary - Policejní ředitelství Karlovarského kraje dnes otevřelo své nové sídlo v areálu krajského úřadu v Karlových Varech. Budova stála 178 milionů korun oproti původnímu odhadu 300 milionů a náklady na její stavbu by měl uhradit prodej budov, které dosud policisté v Karlových Varech používali.

Moderní budova navíc disponuje tělocvičnou pro výcvik policistů, má velké parkoviště pro policii i veřejnost, což byla jedna z velkých slabin dosavadního ředitelství. Do nové budovy se dvě stovky policistů přestěhují v průběhu února nebo března, dalších sto pak osídlí zrekonstruovaný dům, který v minulosti patřil nemocnici. Až dosud krajská policie využívala komplex pěti domů v centru Karlových Varů, který byl tradičním sídlem bezpečnostních složek státu už od konce 30. let.

Kubice nové policejní sídlo ocenil

Krajské ředitelství policie v Karlových Varech vzniklo během policejní reformy před dvěma roky, když se oddělilo od západočeské správy v Plzni. Podobně na tom bylo dalších pět nově vzniklých policejních ředitelství v Jihlavě, Liberci, Olomouci, Pardubicích a Zlíně.

„Nové kraje jsou handicapované, protože vznikaly na zelené louce. Někde mají budovy nevyhovující, ve špatném stavu a snaží se je alespoň zateplit,“ uvedl dnes na slavnostním otevření budovy ministr vnitra Jan Kubice. Stavba karlovarského ředitelství je podle něj mimořádnou událostí. „Začala se stavět v době, kdy měla policie rozpočet o osm miliard vyšší. Takovou budovu nemá nikdo z nových krajských ředitelství,“ ocenil vznik karlovarského ředitelství.

V nové budově by měli podle krajského policejního ředitele Oldřicha Tomáška pracovat ze dvou třetin policisté nasazení v přímé službě. Poukázal ale na to, že policistů v kraji stále ubývá. „Zatímco v době vzniku krajského ředitelství v roce 2010 jsme měli 1 442 policistů, nyní jich je jen 1 200 a stav nadále klesá. Zrovna včera (ve čtvrtek) za mnou přišli dva mladí policisté s tím, že práce u policie podle nich není perspektivní,“ uvedl Tomášek. Ministr Kubice na to reagoval tím, že ačkoli ministerstvo musí kvůli razantním škrtům šetřit, má přímý výkon služby jeho naprostou podporu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)