Ústí se hádá, co pojmenovat po Havlovi

Ústí nad Labem - Václav Havel by měl radost. Situace připomíná absurdní drama, které měl tak rád. Napříč celým Ústeckým krajem propukají hádky o to, co po bývalém prezidentovi pojmenovat. Krátce po jeho smrti ohlásila některá města, že přejmenují knihovny nebo náměstí. Teď ale obracejí. Jméno po Havlovi má zatím jen park v Litoměřicích.

V Ústí nad Labem se hádají o náměstí u kostela. Zdejší primátor Vít Mandík chce, aby bylo Havlovo. Jeho koaliční partneři nesouhlasí. „Kostelní náměstí je tvořeno hlavně obchodním centrem Forum a jak známo, bývalý pan prezident Havel příliš neinklinoval k těmto velkým obchodním centrům,“ podotýká primátorův náměstek Jan Řeřicha. Radní už primátorův nápad dvakrát shodili ze stolu. „Ačkoliv můj návrh nebyl odsouhlasen, alespoň vedl k dohodě na realizaci ankety, která zjistí zájem veřejnosti o pojmenování vhodného objektu,“ uvedl Mandík.

V Děčíně měla nést Havlovo jméno nová knihovna. Magistrát ale narazil na odpor obyvatel. „Měla by nést jméno osobnosti literárně spjaté s tímto městem, například Vladimíra Vokolka,“ říká se ve městě. „Zavání mi to kultem osobnosti, co pro Děčín udělal?“ vyjádřili se také občané města v internetové anketě na stránkách Děčínského deníku. Proto město podle své mluvčí Markéty Lakomé zatím v této věci nepodniklo žádné kroky.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Naopak v Litoměřicích se k přejmenování rozhoupali. Ode dneška ponese Havlovo jméno park Pod Hvězdárnou. Litoměřičtí chtějí ještě vyhlásit veřejnou sbírku, aby tu mohli postavit Havlovu sochu. „Je to dostatečně krásné místo, které poroste do budoucnosti stejně jako odkaz bývalého prezidenta,“ řekl místostarosta Karel Krejza. Navíc přejmenovat park je podle zástupců radnice mnohem snazší než měnit jméno obydlené ulice nebo náměstí. Nejde jen o výměnu cedule. Nové doklady potřebují všichni, kteří v ulici žijí. Firmy navíc zaplatí za nové vizitky nebo hlavičkové papíry.

Havlovu ulici tak zatím bude mít jen Kadaň. Tamní zastupitelstvo schválilo přejmenování Fučíkovy ulice už začátkem ledna. Nový název ale začne platit až od července, aby se všichni stihli na změnu připravit.