Plzeň rozšíří placené parkovací zóny

Plzeň - Za parkování budou muset řidiči v Plzni platit častěji. Radnice tam povolila pětinásobné rozšíření placených zón a v centru přibudou i ty rezidentní. Změny by měly začít do šesti měsíců. Podle místních se radní snaží hlavně zaplnit kontroverzní parkovací dům Na Rychtářce, kterému se většina šoférů vyhýbá kvůli cenám i horší dostupnosti.

Tam, kde se dosud parkovalo zadarmo, se bude brzy platit. Podle radních si za to ale řidiči můžou sami. Jsou neukáznění a parkují, kde chtějí. „Stále víc lidí jezdí do centra autem, ale jen velmi neradi za parkování platí,“ tvrdí plzeňský primátor Martin Baxa. „Parkování v některých částech města je katastrofální,“ potvrzuje jeho náměstek Petr Rund.    

Nově by tak mělo ve městě vzniknout devět placených zón. Komu se nebude chtít platit, musí nechat auto mimo centrum. Pro řidiče to znamená konec parkování bez placení. Zmizet by měla i tzv. černá parkoviště. Některá se zpoplatní, jiná zmizí. A víc placených parkovišť, to je také víc botiček. „Ti, kteří nedodržují parkovací řád, budou potrestáni,“ přiznává Martin Pytlík ze společnosti Parking Plzeň. 

Na druhou stranu se uleví těm, kteří bydlí přímo v centru. Město totiž pro ně zavede rezidentní zóny. To se týká hlavně náměstí Republiky. Rezidenti dostanou dalších sto míst k parkování. Ostatní řidiči budou muset hledat místo jinde. „To může donutit občany, aby do centra autem nezajížděli,“ naznačuje předseda kontrolního výboru zastupitelstva města Plzně Ondřej Ženíšek.   

Celá koncepce rozšíření placených zón však má několik otazníků. Například, kde město vezme peníze na nové parkovací automaty? „Město má v současné době peníze na nákup asi dvaceti parkovacích automatů,“ říká Ondřej Ženíšek. „Během několika týdnů by mělo být vypsáno výběrové řízení na nové parkovací automaty,“ dodává Petr Rund.  

Hodina parkování v nových zónách by řidiče měla přijít na dvacet korun. Cena ale ještě není definitivní.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)