Benteler zaměstná v Rumburku dalších 120 lidí

Rumburk (Děčínsko) - Výrobce automobilových kovových dílů Benteler Automotive Rumburk začne v srpnu v průmyslové zóně v Rumburku na Děčínsku stavět novou halu. Budou v ní prostory pro logistiku a technologii laserového řezání a bodového sváření. Práci v hale najde asi 120 lidí. Vyplývá to z dokumentace ke studii vlivů stavby na životní prostředí (EIA) zveřejněné na úřední desce krajského úřadu. Už nyní pracuje v Benteleru v Rumburku, kde je míra nezaměstnanosti 12 procent, zhruba 680 lidí.

Benteler Automotive Rumburk byl založen v roce 2004 jako dcera německého koncernu Benteler. Závod v Rumburku funguje od října 2005. Doposud je to jediný investor v rumburské průmyslové zóně. Firma plánuje dokončit halu v únoru 2013.

Nezaměstnanost v Rumburku je podle tamního úřadu práce 12 procent. V mikroregionu Rumbursko je však téměř 15 procent. „Určitě je to největší zaměstnavatel v Rumburku, přispívá tak ke zvýšení zaměstnanosti. Bohužel se nám zatím nepodařilo sehnat další investory, jsme trochu stranou dopravních koridorů,“ řekla místostarostka Alena Winterová. Nezaměstnanost je přitom podle policie jedním z negativních faktorů, jenž přispívá k sociálním nepokojům v oblasti. Šluknovsko bojuje se zvýšeným sociálním napětím od loňského srpna.

Plocha strojírenské výroby nové haly bude mít 6 350 metrů čtverečních a logistická plocha 4 632 metrů čtverečních. V rámci stavby vznikne i 35 parkovacích míst. Technologie laserového řezání a bodového řezání jsou činnosti provázané s výrobou kovových automobilových dílů v dnes provozované hale. Ročně by mělo být v hale zpracováno osm až deset milionů plechových výlisků.

Skladová část nového objektu bude sloužit k příjmu, skladování a konečné expedici výrobků. Umístění technologie ve firmě sníží dálkovou dopravu, manipulaci s materiálem a zjednoduší tak logistiku celkového procesu výroby, vyplývá z dokumentace.Ve výrobě bude pracovat 100 osob na tři směny, logistika zaměstná 20 osob. Podle zjištění vlivů stavby na životní prostředí bude hlavním zdrojem znečištění doprava, celodenní provoz asi 30 osobních aut, 30 lehkých nákladních a 82 těžkých nákladních vozů.

Výrobky Benteleru, které vznikají v Rumburku, se využívají při výrobě motocyklů BMW i ve vozech řady automobilek. Skupina má v Česku ještě závody v Ostrově na Tachovsku, Liberci, Stráži pod Ralskem a Chrastavě.