Primátor Svoboda bude v Bruselu jednat o čističce

Praha - Primátor Bohuslav Svoboda se nechce vzdát miliardové dotace na přestavbu čistírny odpadních vod, odjel proto jednat do Bruselu. Šance ale příliš velké nejsou. Evropské unii vadí hlavně smlouva s vodohospodářskou společností Veolia, která je uzavřená na 16 let dopředu. Čistička přitom měla stát už v roce 2010, a Česku tak hrozí sankce.

Praha by mohla přestavět čistírnu z vlastních zdrojů, na to ale nemá dostatek peněz. Může rovněž přepracovat projekt tak, aby se náklady na stavbu snížily. Nebo může od přestavby ustoupit a platit pokuty za nedodržení kvality vypouštěných vod.

„Potvrdila se obava, kterou jsme čím dál tím intenzivněji vnímali, ale snažili jsme se za poslední rok udělat vše, aby vynaložené náklady a desetileté úsilí boje o dotaci nepřišlo vniveč,“ prohlásil primátor Bohuslav Svoboda.

Náklady na přestavbu a rozšíření pražské čistírny přesáhnou 11 miliard korun. Praha usilovala o to, aby z operačního programu Životní prostředí dostala až 5,9 miliardy korun. Evropské peníze musí ministerstvo rozdělit co nejdříve tak, aby byly prostavěny do roku 2016. Avizovalo proto, že v blízké době ukončí jednání o sporných projektech, aby mohlo dotace nabídnout žadatelům, jejichž projekty více vyhovují požadavkům EU.