Jeseníky hlásí pro lyžaře ideální podmínky

Loučná nad Desnou (Šumpersko) – Jeseníky nabízejí v těchto dnech ideální podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování. Na horách panuje slunečné počasí a na svazích Pradědu leží více jak dva metry sněhu, což představuje největší nadílku od roku 2004. Návštěvníky proto láká zejména zdejší horské středisko Ovčárna, nejvýše položený areál v Jeseníkách.

„Podmínky jsou výborné, je tady nádherná zima, po lednovém sněžení jsme naměřili220 centimetrůsněhu, což je nejvíce za posledních osm let,“ informoval Jaroslav Tejnský z jesenické horské služby. Ta na příznivé počasí zareagovala tím, že zmírnila riziko lavinového nebezpečí ze třetího na druhý stupeň.

„Množství sněhu se stabilizovalo a pomohl i vítr, který ho utlačil, takže situace se zlepšila,“ vysvětluje Tejský. Záchranáři nicméně varují návštěvníky před tím, aby se pouštěli do volného terénu.  Lyžaři se mají držet turisticky vyznačených tras, které vedou mimo lavinové lokality.

S 220 centimetry sice Praděd drží rekord pro celou Českou republiku, i na jiných místech není méně než metr sněhu. V provozu jsou proto všechna zdejší horská střediska.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)