Opakované volby v Hřensku vyhrál místostarosta Havel

Hřensko (Děčínsko) - Opakované obecní volby ve Hřensku vyhrálo sdružení dosavadního místostarosty Jana Havla Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná, které získalo 35,3 procenta hlasů a tři mandáty z celkových sedmi. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Opakování voleb nařídil soud kvůli tomu, že před prvním hlasováním někdo do obce sestěhoval 32 lidí odjinud. Tentokrát ale volební komise nikoho podezřelého nezaznamenala. K zapečetěné urně nakonec dorazilo 132 z celkových 179 voličů. V Hřensku nyní běží desetidenní lhůta, během které může kdokoli výsledek voleb napadnout.

Havlovo sdružení získalo nejvíc hlasů i v anulovaných volbách, tehdejších 43,8 procenta znamenalo také tři mandáty. Čtyři mandáty si rozdělila tři zbylá sdružení, která tak stále mohou Havlovo uskupení vyšachovat do opozice.

Ve Hřensku se politika točí především okolo soutěsek

Vzhledem k velikosti obce je navíc možné, že nešlo o poslední hlasování. Stačí, aby tři zastupitelé naráz složili své mandáty, a volby se budou muset opakovat znovu. Není to navíc úplně nepravděpodobné, protože před hlasováním na sebe jednotlivá uskupení poměrně tvrdě útočila. Ve Hřensku se politika točí především okolo soutěsek na říčce Kamenici, které jsou magnetem na turisty a stále patří obci.

V zastupitelstvu lidé chtějí i dosavadního starostu Josefa Černého, kterého zvolili z posledního místa jiné kandidátky. Sedmašedesátiletý Černý obec vedl 28 let a už před volbami dal najevo, že chce z politiky odejít. Podle vlastních slov se cítí unavený, jednak prací na obnově obce po loňských povodních, ale také spory, které potom následovaly. „Už nemůžu, já jsem ne fyzicky, ale psychicky úplně hotovej,“ řekl ČT.

Opakování voleb nařídil soud kvůli tomu, že před prvním hlasováním někdo do obce sestěhoval 32 lidí odjinud. Radnice proto musela 26 z nich vyškrtnout z voličských seznamů. O hlasovací právo tak přišel i Milan Franc, jeden z kandidátů na starostu. Na kandidátce sice zůstal, hlasování se ale sám zúčastnit nesměl, protože má pobyt v obci nahlášený jen na chatě svého známého. Franc tvrdí, že byl vyškrtnut neoprávněně, vše tak možná bude mít opět dohru u soudu.

Volby v Hřensku vyhrálo sdružení místostarosty (zdroj: ČT24)