Lednické skleníky se chystají na sezónu

Lednice - Čilý pracovní ruch nyní panuje v zámeckém skleníku v Lednici. Zahradníci tam po zimní přestávce připravují exotické rostliny na návštěvy prvních turistů. Ti se budou moci pod větvemi vzrostlých palem a kolem pučících orchidejí projít už v únoru.

Prostříhat přerostlé větve, vysadit nové rostliny a vše pokrýt dávkou úrodné zeminy. Taková je teď práce zahradníků v zámeckém skleníku v Lednici, kde se připravují na novou turistickou sezónu. „Každoročně se snažíme nabídnout nové rostliny, takže osazujeme kvetoucí orchideje a další květiny, které nejsou běžně k vidění,“ uvedla kastelánka lednického zámku Ivana Holásková. 

I v třeskutých mrazech musí ve skleníku zůstat konstantní teplota, aby exotické rostliny z pralesů nezmrzly. „Skleník je vytápěn topnými kanály. Systém je centrálně řízen počítačem, takže v přední části skleníku je teplota nejvyšší, v zimě kolem 20 stupňů Celsia, a v zadní části jsou teploty mezi 10 až 15 stupni,“ popsal správce lednického skleníku Otto Bernard. 

Reportáž Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)

Mezi spletí zeleně mohou návštěvníci narazit i na světový unikát. Podobnou rostlinu, jako je lednický exemplář druhu Encephalartos Altensteinii, by turisté v Evropě těžko hledali. „Je to rostlina, která pochází z Afriky a jejíž stáří se v našem skleníku odhaduje na 400 až 500 let,“ objasnil Bernard. 

Encephalartos Altensteinii

Encephalartos Altensteinii, česky zvaný také píchoš Altensteinův, je rostlina řazená mezi cykasy. Rostliny tohoto druhu byly před několika stoletími dováženy do skleníků evropské šlechty a obchodníků a cestou z Afriky sloužily jako zátěž v podpalubí lodí. Ty, které přežily, patří k nejstarším sbírkovým rostlinám na světě. Stovky let staré stromy tohoto cykasu lze najít v belgické Národní botanické zahradě v Meise, londýnském skleníku Kew či české Lednici.

Zdroj: Wikipedie

Původně byl skleník kratochvílí místní aristokracie. „Knížata v zimě, když přijížděla do Lednice, měla k dispozici nádherné prostředí tropického skleníku, určeného k procházkám a relaxaci v tomto jinak studeném období,“ popsala kastelánka lednického zámku. To stejné si nyní mohou dopřát i současní turisté. Mezi dvěma sty třiceti druhy exotických rostlin se budou moci návštěvníci projít už od 1. února. 

Lednický skleník je technickou památkou. Stavba je 92 metrů dlouhá, 13 metrů široká a 10 metrů vysoká. Skleník byl postaven v letech 1843 až 1845, kdy téměř všemu udávala tón Anglie - „kolébka průmyslu“. Tam také přišli s nápadem litinových konstrukcí, nesoucích lehké, často skleněné tabule. Původní lednickou oranžérii proto nahradil majestátný okrasný skleník, jehož střešní konstrukci nesou litinové sloupy tvaru bambusu, zakončené umělými dekoračními lístky. Skleněné „šupinky“ jsou dvoubarevné, aby bylo možné snadno odlišit to, co z původní stavby zůstalo, od toho, co je rekonstruované.

Tehdejší majitelé lednického panství si na zařízení skleníku i zahrady povolali odborníky. Nejlepší zahradníci putovali napříč Jižní Amerikou, aby sesbírali vhodná semena tropické a subtropické vegetace.

Zdroj: Zámek Lednice