Ve Vlašimi uniká teplo, na nové rozvody nejsou peníze

Vlašim - Velké úniky tepla ze zastaralých teplovodů trápí Vlašim na Benešovsku. Nové rozvody by stály šedesát milionů, ale město na ně peníze nemá a v žádostech o dotace zatím neuspělo. Na zbytečné úniky tak doplácejí domácnosti.

Zastaralý teplovodní systém má časté poruchy. Není divu, rozvody pochází ze 70. let minulého století. Na teplárnu, která topí plynem, je přitom napojená většina domů v centru - úřady, školy, ale hlavně byty. Na výměnu celé teplovodní sítě se město připravuje už deset let. Má dokonce vypracovaný projekt, jenže na stavbu nemá v rozpočtu peníze. „Máme vydáno i stavební povolení a odhad projektanta je mezi 60 a 70 miliony korun,“ dodává Zdeněk Dvořák z městského úřadu.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Městu se nedaří na modernizaci získat ani dotace. Mohlo by je dostat, kdyby v teplárně spalovalo uhlí. Jsou totiž určené na snížení emisí. Když ale topí plynem, má smůlu. Mohlo by si vzít půjčku, ale výhodnější je podle starosty Luďka Jeništy pronajmout teplárnu a rozvody soukromé firmě. Jenže, jakmile se bude o teplo starat soukromník, ztratí město možnost přímo určovat výši poplatků za topení. „Určitě bychom chtěli ceny tepla smluvně ošetřit, aby si je provozovatel nemohl zvedat, jak se mu zlíbí,“ ujistil Jeništa.

Vedení města chce nový systém rozvodu tepla spustit nejpozději do dvou let. Se stavbou by ale chtělo začít už letos.