Lidé z Jasenné se bojí, že je spláchne voda

Jasenná - Obavy z každého většího deště mají obyvatelé Jasenné na Náchodsku. Bojí se, že se místní potok vylije z koryta a zatopí jim domy. Správce toku o něj prý špatně pečuje, koryto zarůstá a je zanesené bahnem. Potok má ve správě Povodí Labe.

Domy Václava Holečka i Jarmily Valešové leží hned u potoka. Velká voda je prý pravidelně ohrožuje. Požadují urychlené vyčištění koryta. „Máme strach, že když přijde obleva, tak nás to vytopí,“ říká paní Valešová. Obecní úřad jejich obavy chápe. Na špatný stav koryta v minulosti sám několikrát upozorňoval. „Když přijde velká voda, zvedne se voda v náhonu a opravdu hrozí zatopení nemovitostí,“ potvrzuje starostka Jasenné Jitka Slezáková.

Správce toku souhlasí, že investice jsou nutné. „Není to sice stav havarijní, ale je potřeba potok pročistit a odstranit nálety,“ říká mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek a občany uklidňuje, že na vyčištění potoka už jsou připravené peníze. Do práce se pustí na jaře. „Bylo by dobré, kdyby začli dřív, než přijde velká voda nebo obleva,“ podotýká Václav Holeček.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Koryto by se mělo pročistit v délce zhruba půl druhého kilometru. Dostane se i na přilehlý rybník. „Na rybníku Balaton opravíme spárování, dlažby a bezpečnostní přeliv,“ slibuje Jirásek. Povodí Labe předpokládá, že v Jasenné odtěží asi osm set kubíků bahna a rostlinných zbytků.