V pražské zoo křtili lamu

Praha – První letošní křtiny slavili odpoledne v pražské zoo. Mládě lamy alpaky přišel pojmenovat spisovatel, etnograf a čestný náčelník indiánského kmene Kikapů Miloslav Stingl, jehož indiánské jméno je Okima. Stejně se ode dneška jmenuje nejmladší přírůstek lamího stáda v zoo. Sameček se narodil 12. listopadu. Okima znamená v jazyce Kikapů Ten, který vede.

Indiáni používali lamu jako dopravní prostředek. Až do příchodu Evropanů totiž neznali kolo. Lama je schopná unést až 25 kilo. „Lama je zdaleka nejdůležitější domácí zvíře indiánů, kteří žijí v horách v Jižní Americe. Protože neměli ani hovězí skot, ani velbloudy, tak nahrazovala všechna ta zvířata, která my máme,“ informoval Miloslav Stingl.

V pražské zoo se alpaky chovají od roku 1992. Tehdy sem ze Stuttgartu přivezli prvního samečka. První mládě se narodilo o pět let později, loňský Okima je už pětadvacátý. Lamy jsou otužilé a nenáročné. Kromě masa dávají indiánům i kvalitní vlnu, která se podobá prachovému peří. Může jí být až dvě kila za rok a dělá se z ní teplé oblečení.

Reportáž Markéty Černé (zdroj: ČT24)