Bruslaři, hurá na Lipno! Sezona začíná

Lipno nad Vltavou - Přípravy na začátek sezony na bruslařské magistrále finišují. Správci nejdelší ledové dráhy v České republice v Lipně odklízí sníh a kontrolují tloušťku ledu. Ten díky mrazům zesílil až na patnáct centimetrů, přilákal už první bruslaře. Odborníci ale varují, že ledová plocha nemusí ještě splňovat bezpečnostní limit na celé nádrži, a tak je dobré nepouštět se zatím dále od břehů.

Do bezpečné tloušťky ledu 18 centimetrů už zbývá jen málo - přípravy v Lipně nad Vltavou, Frymburku a Horní Plané vrcholí. „Bude se provádět kartáčování, aby nám dráha víc promrzla,“ popisuje přípravy velitel dobrovolných hasičů z Frymburka Antonín Labaj.

Letos správci slibují kvalitnější led, na úpravu jedenáctikilometrové trasy si pořídili brusku a novou šestikolku, původně vyvinutou pro těžaře na Aljašce. „Když jsme sháněli stroj a řekli jsme, na co ho budeme používat, tak se všichni chytali za hlavu,“ směje se starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek.   

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Bruslařská dráha by se měla oficiálně otevřít příští týden, zatím je vstup na led na vlastní nebezpečí. Ještě v pátek totiž vodu v Horní Plané křižoval přívoz. Teď už se tudy prohánějí bruslaři. „Kvalita a tloušťka ledu zatím není zcela bezpečná,“ potvrzuje Jiří Hůlka, starosta Horní Plané.

Právě lipenská nádrž je nebezpečná svými přítoky, kvůli nim není led všude stejně silný. Mimo vyznačené a kontrolované trasy by se tak bruslaři rozhodně vydávat neměli ani v těch největších mrazech.