Zloději na Znojemsku ukradli 8 kubíků akátového dřeva

Šanov – V lesích u Šanova na Znojemsku někdo vykácel přes třicet akátů a ukradl tak více než 8 kubíků dřeva. Zloděje zřejmě přilákala dobrá výhřevnost akátu, s menšími i většími krádežemi se totiž tamní lesníci potýkají nejvíc právě v topné sezoně. Správa lesa přitom zrovna plánovala v lesíku kácet.

„Je to odlehlá část revíru, kde se občas objevují krádeže. Před čtrnácti dny tu žádné pařezy nebyly, až tento týden, když jsem přišel, jsem zjistil, že tu pařezy jsou,“ popsal spoušť, kterou za sebou nechali zloději, revírník Břetislav Karas. Krádeží 34 akátů získali zloději přibližně osm kubíků kvalitního dřeva. K odvozu vytěženého dřeva přitom zloději museli použít těžkou techniku.

Nájezdům zlodějům dřeva lesníci úplně zabránit neumějí, zatím se snaží závorami ohradit zejména větší a hustší porosty lesa. „Tohle je menší část, v podstatě na kraji polí, kde není možné instalovat závoru,“ vysvětlil Roman Křivánek z Lesní správy Znojmo.

Dřevo se na Znojemsku krade převážně v zimě, lidé ho zřejmě používají hlavně na topení. Touha po teplu z cizího může ale přijít draho i toho, kdo pokácel akáty. Dosud neznámí pachatelé totiž podle policie v šanovském lese způsobili škodu za osm tisíc korun. Hrozí jim za to až dva roky vězení.

Krádeže stromů řešili lesníci před časem i na Břeclavsku, kde zloději pokáceli dvanáct vzrostlých topolů. V Nedvědici zase řádil v přírodním parku černý dřevorubec tak dlouho, dokud nebyl při lupu vyrušen, na místě pak totiž zapomněl motorovou pilu.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)