Umělé stromořadí na Palackého náměstí varuje před kácením

Praha - Na Palackého náměstí vyrostlo improvizované stromořadí, které chce upozornit na ohrožení stromových alejí v okolí českých silnic. Happening nazvaný Procházka poslední alejí organizuje sdružení Arnika, které usiluje o to, aby část vládní novely zákona o pozemních komunikacích, jež by silničářům umožnila kácet stromy podél silnic prakticky bez omezení, nebyla přijata. Změnu zákona bude projednávat Poslanecká sněmovna na schůzi, která začíná v úterý.

Na prostranství v centru Prahy, takzvaném pražském Hyde Parku, se první stromy objevily před polednem. Organizátoři je „ozdobili“ snímky vykácených alejí v okolí silnic. Příznivci iniciativy se na místě mohli podepsat pod petice Zachraňme stromy a Naše stromy, jež v současné chvíli mají kolem 37 tisíc podpisů. Na holé větve dřevin pak mohli zavěsit zelené papírové listy se vzkazy poslancům. „Snažíme se upozornit na zítřejší (úterní) jednání sněmovny, kdy poslanci budou mít na stolech schvalování zákona o pozemních komunikacích a k tomu přilepenou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Právě tento přílepek může přinést bezprecedentně volné kácení dřevin a stromů u silnic,“ řekl jeden z organizátorů akce Jakub Esterka.

Podle jeho slov zmizelo do roku 2010, než začala platit současná novela, od českých silnic řádově sto tisíc stromů. „Dnes vlastně znovu ministerstvo dopravy žádá o zavedení tohoto režimu, který se ukázal v podstatě jako fatální pro česká stromořadí,“ dodal pro ČT Esterka. Ministerstvo reagovalo tím, že se jen snaží odlehčit byrokracii, kdy musí několik úřadů povolovat kácení. Úřady budou mít 15 dní na to, aby případné kácení zastavily. Režim má platit jen pro jednotlivé stromy, ochránci se ale bojí, že zmizí celé aleje, protože zákon stromořadí přesně nedefinuje.

S novelou nesouhlasí ani sněmovní Výbor pro životní prostředí, který již poslancům doporučil spornou novelu z programu zcela vyškrtnout. Navíc v ní zcela chybí dosavadní povinnost silničářů za vykácené stromy vysadit nové.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)