Jičínská koalice řeší zařízení, které mohlo „nabourat“ maily

Jičín - Koalice ODS, TOP 09 a ČSSD na radnici v Jičíně se otřásla v základech díky nálezu zařízení, které podle některých koaličních zastupitelů mohlo sledovat důvěrnou elektronickou poštu starosty a vedení radnice s městským podnikem Technické služby. K instalaci se přiznal informatik, místopředseda místní TOP 09 Bob Šviha. Místostarosta Tomáš Frýba (TOP 09) se netají tím, že k instalaci dal pokyn, zařízení mělo monitorovat využití pracovní doby.

Pátrání začalo v městském podniku Technické služby, kde zkolabovala počítačová síť. Při zjišťování příčin našli pracovníci na radnici, která je s firmou spojena optickým kabelem, nadbytečné zařízení, které mohlo pro někoho sledovat komunikaci vedení města s podnikem a naopak.

„Zařízení mohlo odklánět důvěrnou poštu a mohlo dojít k úniku závažných informací. Mě to velice pobouřilo, zavání to špiclováním,“ komentoval situaci zastupitel Miloš Starý (ODS). Podle jičínského starosty Martina Puše (ODS) došlo k instalaci zařízení bez jeho vědomí i vědomí ředitele Technických služeb Čeňka Strašíka.

K instalaci se přiznal informatik radnice Šviha, který rovněž plní funkci místopředsedy místní TOP 09. Podle informací jičínského městského úřadu Šviha uvedl, že ho v prvním lednovém týdnu oslovil místostarosta Tomáš Frýba (TOP 09) s požadavkem zjištění internetového provozu v Technických službách. Zároveň dodal, aby o tom nikomu neříkal. „Pana Švihu jsem požádal, aby připravil technické řešení, aby bylo možné monitorovat internetový provoz v Technických službách kvůli monitoringu využití pracovní doby,“ otevřeně uvedl místostarosta Frýba. Zařízení ale podle Frýby pracovat nezačalo.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Právě místostarosta poslal loni do podniku auditory, ti ale važné chyby v hospodaření nenašli. Podle ředitele Strašíka si Frýba na podnik „zasedl“. Mohli nás sledovat už při komunikaci s auditory, míní ředitel Strašík. Starosta Puš doufá, že si v koalici celou záležitost „vyříkají“ a že kauza neznamená její konec. Za zásah do sítě prozatím potrestala radnice informatika Švihu výtkou pro porušení pracovní kázně.