S dopisy nově do nákupních center, plánuje pošta

Praha - Česká pošta přesouvá své přepážky do nákupních center a vesnických koloniálů. Během sedmi let se má takto zredukovat počet klasických pošt ze tří tisíc na několik stovek. V Praze 9 Česká pošta ruší tři menší pobočky a místo nich dnes otevřela jednu velkou v nákupním centru.

„Je to určitě nový trend v České poště. Zaměřujeme se na umístění pošt v nákupních centrech a minimálně pět už jich je dnes v Praze,“ uvedl ředitel České pošty Petr Zatloukal. A nejen v Praze si lidé chodí pro dopisy do nákupních galerií. Díky projektu Partner si je už v padesáti obcích vyzvedávají například v místních koloniálech. Třeba v Dolních Dubňanech na jižní Moravě si starostka Jana Mašanová službu pochvaluje. „Můžu hovořit i za občany, prozatím jsme spokojeni. Je to služba, která funguje,“ dodala.

Mluvčí pošty Marta Selicharová zároveň uvedla, že není možné, aby v jedné konkrétní obci byla zrušena pobočka České pošty a v té samé obci neexistovala náhrada. „Samozřejmě se to nestává, protože Česká pošta musí zajistit služby po celém území České republiky,“ dodala. Česká pošta si nechala od svazu měst a obcí a dalších sdružení napsat vysvědčení. Dostala dvojku. Jsou ale obce, kde by ji místní nechali propadnout.

Například v Mnichově na Karlovarsku z technických důvodů pošta nefunguje déle než rok. „Pakliže je zavřena pošta, zajíždí tam mobilní obslužné místo,“ podotýká Selicharová. Jenže to se místním neosvědčilo. Česká pošta tvrdí, že je připravena si sednout k jednacímu stolu a v případě problémových lokalit přesunout razítka na takzvané partnerské místo. K roku 2019 totiž plánuje mít ze současných více než tří tisíc poboček jen několik set.

reportáž Antonína Bruštíka a Jana Černého (zdroj: ČT24)