Podnikatelé zvítězili nad radnicemi v Chebu a Chodově

Karlovy Vary – Před časem radnice v Chebu a Chodově vydaly vyhlášky, kterými omezily provozní doby barů a restaurací. Stalo se tak na základě stížností obyvatel, kterým vadil hluk a nepořádek. Dnes je vše jinak. Obě radnice nakonec podlehly tlaku podnikatelů, kterým vadila přísná omezení provozní doby jejich provozoven. Vyhlášky se teď budou upravovat nebo jinak mírnit. Podnikatelům to ale nestačí a chtějí nařízení zrušit úplně.

Města Cheb a Chodov v lednu zavedla přísné vyhlášky omezující provozní dobu barů a restaurací. A v obou se podnikatelé bouří. Tvrdí, že podmínky jsou likvidační. Podle radních si opatření vynutily stížnosti obyvatel na hluk a nepořádek. „Toto je v podstatě omezování podnikatelské činnosti. Navíc od nového roku zvedli stočné, elektřinu a ještě vám řeknou, zavřete dřív, ale plaťte víc,“ zlobí se chodovský podnikatel Radim Maxa. 

Obě radnice po několika týdnech nakonec podlehly tlaku podnikatelů. V Chebu chtějí vyhlášku změnit úplně a prodloužit víkendovou zavírací dobu o hodinu. V Chodově mohou někteří hospodští mít otevřeno o jeden a půl a dvě hodiny déle. „Provozovny těmito zásahy přicházely o velké finanční částky,“ říká podnikatelka Iveta Hauzrová. „Aby nebyl ten dopad tak tvrdý, tak zastupitelé pověřili radu města tím, aby udělila výjimku,“ přiznává místostarosta Chodova Patrik Pizinger. 

Jenže tu nedostanou všichni. Podle podnikatelů tak město porušuje pravidla hospodářské soutěže. „Tím, že povolili dvě restaurace, které můžou mít otevřeno, tak ti druzí sedí a koukají se, jak někdo tady může podnikat do tří hodin v pátek a v sobotu a oni nemůžou,“ diví se přijatému řešení Radim Maxa. „Město nás připravilo o peníze a já musel propustit čtyři zaměstnance,“ dodává chodovský podnikatel Jiří Borároš.  

Místostarosta se ale brání, že radnice při posuzování přihlíží k typu podniku a nabídce kulturního programu. „Při udělování výjimek jsme se také řídili informacemi od městské policie, která sledovala problémovost jednotlivých podniků,“ vysvětluje Patrik Pizinger.  

Někteří podnikatelé, zejména ti chodovští, se s vyhláškou nechtějí smířit. Oslovili právníky a posílají stížnost na radnici k ministerstvu vnitra.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)