Po letech skrývání budou Hitlerovy hvězdářské přístroje k vidění

Vyšší Brod – Umělecké a historické předměty, které během války shromáždil Adolf Hitler, opouští úkryt. Z kláštera ve Vyšším Brodě, kam byla sbírka nacistického vůdce před třemi lety tajně uložena, se astronomické přístroje a glóby přesunou do českobudějovické hvězdárny. Zde je experti prohlédnou a vyčistí a nakonec také představí veřejnosti.

Když během druhé světové války německá armáda ovládala téměř celou Evropu, začal nacistický vůdce Adolf Hitler z území, které vojáci dobyli, shromažďovat umělecké a historické artefakty. „Byly to obzvlášť cenné věci,“ poznamenal historik a autor knihy Hitlerova sbírka v Čechách Jiří Kuchař.

Část předmětů nacisté shromáždili také ve vyšebrodském klášteře. Právě zde při osvobozování Československa v roce 1945 našli američtí vojáci vzácný hvězdářský přístroj – telurium. Mosazný mechanický model přibližující pohyby planet poté dalších 64 let putoval po rakouských muzeích a vystřídal depozitáře v Linci a ve Vídni.

V rakouské metropoli zmenšený model současného planetária, jak o přístroji z 18. století mluví astronomové, znovu objevili čeští badatelé. Do Vyššího Brodu se přístroj vrátil sice před třemi lety, sejfy ale opouští až teď.

Po klášteru byla pojmenována planetka

Telurium tak mohou poprvé prozkoumat také odborníci. Ti ho ocenili na téměř 4 miliony korun. Pro hvězdáře má však hodnotu vyšší, i proto dnes mnichům předali alespoň symbolickou odměnu – pojmenovali po jejich klášteru planetku.

Do planetária zamíří po tomto modelu i další historické klášterní přístroje. Astronomové je opraví a vyčistí, některé pak představí veřejnosti. „Je to naprosto výjimečný přistroj, který chceme zkoumat a vystavit,“ poznamenala na adresu teluria ředitelka českobudějovického planetária Jana Tichá. Správci planetária předpokládají, že unikátní sbírka na plánovanou výstavu přiláká stovky lidí. Objekt k tomu účelu již zabezpečili.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)