V Pardubicích hledají mladé chemické talenty

Pardubice - Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích hledá mladé chemické talenty. Šanci proto dala žákům základních škol, pro které se vzorečky a laboratorní pokusy staly zábavou a oblíbeným předmětem. V největší oborové soutěži se utkaly děti z několika krajů.

Pro školáky, jenž se na pardubické průmyslovce zúčastnili chemické soutěže v teorii i praxi, rozhodně neplatí, že by pro ně byla chemie nudným a těžkým předmětem. Pomyslným sítem soutěže prošlo 1530 žáků ze 67 škol včetně sousedních krajů. V laboratořích plnili úkoly ti nejlepších z nich. Samotné pokusy nejsou podle nich příliš těžké, jde prý hlavně o následné sestavení rovnice, což už považují za složitější úkol.

Důležitou roli v životě dětí s nadáním na tento obor sehraje učitel chemie na základní škole. Může k ní děti nalákat či naopak odradit, míní radní Pardubického kraje pro oblast školství Jana Pernicová (ČSSD). „Když ten učitel ukazuje i ty pokusy, tak je to tím pádem víc zajímavější a není to jen o té teorii a o nudném učení vzorečků,“ potvrzuje jedna ze soutěžících žákyň.

A právě i v jedné z kategorií soutěž hledá i nejlepšího učitele chemie. Jeho žáci musejí v testech získat nejvíc bodů. Soutěž tím má v žácích probudit zájem o daný obor a ukázat jim, že chemie je atraktivní věda, která má budoucnost. Žáci mohou být kromě svého osobního zájmu také motivováni například rodinnným zázemím chemiků, což potvrzuje i jedna ze soutěžících.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)