Praha staví stan pro bezdomovce, mráz bere životy a trhá koleje

Praha – Pražský magistrát vztyčí na Rohanském ostrově první ze tří vyhřívaných stanů pro bezdomovce. Ten by měl lidem bez domova pomoct přežít během mrazivého počasí. Halu s větší kapacitou, kterou Praze v prosinci nabídl soukromý podnikatel, radní odmítli. Ledové počasí si však už mezi bezdomovci vyžádalo oběti. V Karviné umrznul bezdomovec poté, co se rozhodl přespat na louce. Jde tak už o druhou oběť mrazů v kraji. Včera umrzla jedna žena v Praze. Kvůli mrazu ráno popraskaly koleje na trati mezi pražským Smíchovem a Radotínem a Lysou nad Labem a Starou Boleslaví. Mráz omezil provoz i na kolejích z Kutné Hory do Čáslavi, u Mělníka a na dvou místech v Brně. I porucha vedení na železnici v Praze zřejmě souvisí s mrazem. V Jeseníku opět padl teplotní rekord, a to minus 24,4 stupně Celsia. V Adršpachu a na Jizerce klesly noční teploty dokonce až k minus 29,2 stupně. Nezlepšuje se ani smogová situace. Nejhorší vzduch je na Liberecku a v Moravskoslezském kraji.

Současné počasí nejvíce ztěžuje život bezdomovcům. Těm pražským přibude další místo, kam mohou v těchto mrazivých dnech jít a zadarmo se zde najíst a vyspat. Kdo se nevejde do azylových domů, střediska Naděje nebo lodi Hermes, může ode dneška i na Rohanský ostrov. Právě to je prý místo, kde je největší výskyt osob bez přístřeší. Pražský magistrát postaví na Rohanském ostrově vyhřívaný stan s místem pro 50 osob. Dalších 120 přitom může pojmout nabídnutá hala, která ale zatím zůstává jen návrhem. Stan by měl bezdomovcům pomoci přežít během mrazivého počasí. Jakmile však teploty vystoupnou nad minus osm stupňů, bude odstraněn. Jeho provoz je hrazen městským rozpočtem.

V současnosti se staví dva menší stany se zázemím. Hlavní stan by měl stát kolem čtvrté hodiny odpolední. Poté přijedou vojáci, kteří přivezou postele a matrace. Lidé by sem mohli začít chodit kolem osmé hodiny večer. V nedávné době byla Praze také nabídnuta hala od podnikatele Dalibora Dědka, která měla sloužit taktéž bezdomovcům. Ti o ni projevují značný zájem. „Já bych do toho šel okamžitě a se mnou i další lidi, kdyby o tom věděli, takže by nás tam bylo plno,“ říká jeden z nich. Praha ale tento dar nepřijala.

Pomoci lidem bez přístřeší se rozhodl také magistrát v Ústí nad Labem. Městští strážníci objíždějí místa, kde bezdomovci přebývají, a rozdávají teplou polévku a horký čaj. Radnice je připravena nabídnout i nouzové ubytování ve volných bytech nebo tělocvičnách. Většina bezdomovců se ale stěhovat nechce a přinutit je k tomu nelze ani v těch nejkrutějších mrazech.

Stan pro bezdomovce v Praze
Zdroj: ČT24

Někteří bezdomovci mrazy nepřežili

Mráz už má ale mezi bezdomovci i své oběti. V Karviné umrznul bezdomovec, který podle dostupných informací dobrovolně odešel z ubytovny a rozhodl se přespat jen tak na louce. Jeho tělo bylo nalezeno v úterý odpoledne. O nálezu umrzlého informovala mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. „Přesný čas úmrtí určí nařízená pitva. Předpokládáme ale, že to bylo v noci z pondělí na úterý. Pravděpodobně nad ránem,“ řekla mluvčí policie s tím, že tělo sedmačtyřicetiletého muže bylo nalezeno poblíž karvinské polikliniky na okraji lesoparku. „Lékař na místě konstatoval smrt umrznutím,“ řekla mluvčí.   

V letošním roce jde v Moravskoslezském kraji o druhou oběť chladného počasí. Na Opavsku umrznul šestadvacetiletý mladík. Jeho tělo se našlo v sobotu odpoledne v brázdě na poli. Oběť posledních mrazivých dní měla i Praha. Mrtvá bezdomovkyně byla nalezena na Veleslavíně a podle statistik pražské záchranné služby šlo od října už o jedenácté úmrtí způsobené mrazy. Podchlazených pacientů už je několik desítek.

Pozor na omrzliny

Odborníci varují také před omrzlinami. Ty nejčastěji postihují prsty, nos, bradu a ušní boltce. Závažnost omrzlin závisí na tom, jak dlouho bylo tělo mrazu vystaveno. Riziko zvyšuje vlhko, silný vítr, dehydratace a fyzické vyčerpání. V extrémních případech mohou mít omrzliny trvalé následky. Lidské tělo tvoří z 60 procent voda. V mrazu se v buňkách i mimo ně tvoří krystalky ledu, které mechanicky poškozují cévní stěnu.

Omrzliny zpočátku vypadají všechny stejně, až po rozehřátí během hodin či dnů se vyvíjejí. Při prvním stupni pokožka zčervená, svědí až pálí, bolí, objeví se otok. Při druhém stupni jsou na kůži puchýře s mléčně zakaleným obsahem. Při třetím stupni jsou puchýře šedomodré až černé, ukazuje to na krvácení do kůže. Pokožka zčerná, ztvrdne. Při čtvrtém stupni je kůže černohnědá. Tkáně odumírají, vedle kůže i šlachy, svaly a kosti. Poškození je nezvratné.

Pokud se omrzliny začnou tvořit, radí lékaři odložit prstýnky, hodinky a mokré či stahující oblečení, pít sladké teplé nápoje, ne grog. Omrzlé ruce se nahřejí tělesným teplem, nejlépe v podpaží. Teplou vodou se omrzliny nesmějí ohřívat. Pokud neustupují, pomůže koupel v dezinfikované vodě teplé 40 stupňů Celsia. Po koupeli se kůže jemně osuší a postižená místa volně ovážou sterilním obvazem.

Mráz trhá koleje i rekordy

Koleje popraskané od silných mrazů ráno komplikovaly dopravu na železnici, konkrétně na trati mezi Lysou nad Labem a Starou Boleslaví, mezi Smíchovem a Radotínem a Kutnou Horou a Čáslaví. Koleje popraskaly také na dvou místech v Brně. V Brně-Chrlicích poškozená kolej provoz na trati neovlivnila, v Brně-Slatině byla kvůli výluce ráno zavedena náhradní autobusová doprava, od 10:00 je provoz plně obnoven.

Na tři hodiny se ráno zastavil provoz i na jedné koleji na trati z Všetat do Mělníka. Porucha trakčního vedení mezi Masarykovým nádražím a Vysočany může podle Petra Šťáhlavského z tiskového oddělení ČD s mrazy souviset také. Aktualizované informace o výlukách na železnici najdou cestující zde.

Na některých místech praskají koleje
Zdroj: ČT24

Nejnižší teploty dnes naměřili v noci v Adršpachu a na Jizerce, kde bylo minus 29,2 stupně. Nejtepleji bylo před východem slunce v Holenicích, minus 8,9 stupně Celsia. V Jeseníku byl dnes stejně jako v předchozích dvou dnech překonán teplotní rekord. Ráno tam meteorologové naměřili minus 24,4 stupně Celsia, rekord z roku 1991 tak byl pokořen o 1,4 stupně Celsia. Mrzne i v ostatních částech kraje, dlouhodobé rekordy tam ale překonány nebyly, řekla Jarmila Palkovská z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Mrazivé počasí
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Silné mrazy vydrží v Česku minimálně do konce týdne, meteorologové varovali, že místy může být denní teplota nižší než minus 14 stupňů a v noci dokonce kolem minus 30 stupňů. Extrémní mrazy způsobuje tlaková výše nad Ruskem. „Ve středu 8. února by se už teplota vzduchu mohla dostat zase do kladných hodnot, předcházet tomu ale zřejmě zpočátku bude slabé sněžení,“ sdělil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Podle dlouhodobé předpovědi by se měly už v druhé polovině února denní teploty pohybovat kolem nuly, jasné nebe vystřídá pošmourné počasí.

Kromě mrazů přetrvává i smog

Od počasí dnešních dní se odvíjí i čistota ovzduší ve městech. Smog stále trápí zejména Moravskoslezský kraji. Množství polétavého prachu je místy až za pětinásobkem mezní hranice a zlepšení se nečeká. Nejhorší situace už několik dní přetrvává v Třinci, kde dnes ráno byla průměrná denní koncentrace 277 mikrogramů na metr krychlový. Špatný vzduch byl dnes také v Praze, zejména v okolí Riegrových sadů či v Průmyslové ulici. Množství polétavého prachu překračuje povolený limit také v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou nebo na jihu Moravy.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)
Vydáno pod