V Dobřanech se bruslí na louce, v Třebíči na baseballovém hřišti

Plzeň/Třebíč - Zatopená louka v Dobřanech u Plzně přilákala první bruslaře. Po mrazech posledních dnů zamrzla a nabízí ideální podmínky pro lední sporty. Bruslaři se navíc nemusí bát, že by se propadli pod led. V Třebíči zase využili pro ledové radovánky nový baseballový stadion. Správci hřiště tu vytvořili bezmála půlkilometrový bruslařský okruh.

Stejně jako všude jinde i v Dobřanech čekali, až jim konečně zamrznou rybníky. Led byl ale pořád nebezpečně tenký. První nedočkavci si tak našli náhradní řešení - nedávno zaplavenou louku. „Bývá to tu zatopené každý rok. Na rybník bych se ještě bála,“ říká jedna z bruslařek Lenka Fialová. Podmínky jsou na louce ideální, zamrzla plocha o velikosti zhruba pěti hokejových hřišť. Bruslení na louce má několik výhod. Jendak se nemusíte bát, že se někam propadnete, jednak je led dokonale hladký.

První bruslaři se ale už vydali vyzkoušet led i na velký Bolevecký rybník v Plzni. „Jdeme poprvé po několika letech, těšili jsme se jako malí kluci,“ svěřil se Martin Tesař. Odborníci ale varují, led má tloušťku pouze 10 centimetrů a nemusí být bezpečný. Navíc je na některých místech rozpukaný. „Když už se stane, že se člověk propadne, tak je důležité zachovat klid, nepanikařit a nažit se chytit okraje ledu,“ radí Jan Fischer z Vodní záchranné služby Plzeň. Bruslaři by si hlavně měli dávat pozor na místa, kde jsou propustě nebo původní koryta řek.

Reportáže Davida Havleny a Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Od včerejška se bruslí také v Třebíči na baseballovém stadionu. Tamní sportovní klub využil mrazivého počasí a pomocí kropicí dodávky a „žehlicího“ koberce upravil hřiště na 416 metrů dlouhý ledový okruh. Na jednu otočku spotřebují 1 000 litrů vody. „To je úplně tenká vrstvička, snad milimetrová. A tak vrstvíte a vrstvíte a až najedete asi 50 kilometrů, máte vrstvu, na které se už dá bruslit,“ popisuje předseda baseballového klubu Jan Urbánek. Voda na úpravu plochy je prakticky zdarma - správci hřiště využívají dešťovou vodu zachycenou v nádržích.   

Úprava třebíčského ledového okruhu
Zdroj: ČT24

Už večer si nový okruh vyzkoušeli první zájemci. Podle nich je přírodní dráha lepší než zimní stadion i zamrzlé rybníky. „Skvělý led, dlouhý, je to perfektní,“ pochvaloval si jeden z bruslařů. Nový stadion zažil velkou premiéru v létě při baseballovém mistrovství Evropy kadetů. Teď v zimě ho chtějí nabídnout třebíčským školám a všem lidem z okolí. Za dvacetikorunu nabízejí celodenní vstupenku. Zájem o nový okruh zatím není velký. Největší nápor bruslařů tady očekávají v pátek o prázdninách a hlavně o víkendu.