Nemocných příušnicemi už je na Pardubicku 170

Pardubice - Pardubický kraj se stále potýká s epidemií příušnic. Během ledna podle údajů Krajské hygienické stanice onemocnělo touto nemocí asi 170 lidí, nejvíce na Pardubicku a Chrudimsku. Potvrdila to vedoucí protiepidemického odboru Olga Hégrová. Onemocnění se navíc objevuje i u již očkovaných pacientů. „Proti příušnicím by populace měla být očkovaná. Jsou dva důvody, proč se nemoc objevuje i tak - buď přestala vakcína po nějaké době od očkování účinkovat, nebo se změnil virus jako takový. To je nyní předmětem výzkumu,“ vysvětlila Hégrová.

„Nárůst nemocných je opravdu velký. V minulém roce byly v prvním pololetí pouze jednotky případů, nyní je nemocných asi 170. Tento údaj přitom může být pouze špičkou ledovce, protože někteří lidé nejdou k lékaři,“ řekla Hégrová. Nejvíce nemocných je na Pardubicku, kde hygienici registrují asi 80 nemocných, na Chrudimsku onemocnělo asi 60 lidí, na Orlickoústecku 20 a na Svitavsku deset lidí. Celkem je to 170 případů příušnic za jeden měsíc. V roce 2010 přitom hygienici registrovali celkem 220 případů, nárůst nastal na konci roku.

Příušnice nejvíce zasahují lidi ve věku 20-25 let

Epidemie nemoci se podle Hégrové postupně šíří celou republikou. Začala u sportovních týmů a jiných větších kolektivů lidí. Vzhledem k tomu, že se nemoc šíří kapénkovou infekcí, rozšiřuje se snadno, a to zejména na místech, kde je mnoho lidí, jako jsou školy, sportovní utkání nebo městská hromadná doprava. 

Největší výskyt epidemiologové zaznamenávají u věkové skupiny pět až devět a 20-25 let. Nemoc mívá obvykle lehký průběh, nemocný má otok jedné nebo obou příušních žláz a teplotu. Někdy ale nastanou komplikace a nemoc může způsobit zánět mozku, slinivky břišní nebo varlat. Nemocní s těžším průběhem nemoci jsou hospitalizováni na pardubickém infekčním oddělení.