Šumavská Modrava láká turisty na mobilní aplikaci

Modrava (Klatovsko) – Šumavská obec Modrava připravila aplikaci pro mobilní telefony iPhone, která usnadní orientaci v terénu a poskytne základní informace o obci a okolí. Kromě základních informací může aplikace pomoci i při záchraně turisty, který se v okolí obce ztratil a nemá signál, aby si přímo zatelefonoval pro pomoc. Zájemci si mohou aplikaci stáhnout zdarma. Nyní se připravuje také pro operační systém Android.

Celá aplikace přišla obec na několik desítek tisíc korun. Její funkce vítají i záchranáři a Informační a strážní služba (ISS) Národního parku Šumava. Součástí je mapový podklad nezávislý na signálu GSM. I když se turista ocitne v místě bez signálu, jichž je na Modravsku řada, aplikace mu na mapě ukáže jeho přesnou polohu a nabídne mu díky GPS modulu navigaci k nejbližšímu „traumabodu“, uvedl Jan Nový z firmy, jež aplikaci vyvinula. Nic podobného zatím jinde v Česku není.

Téměř 130 „traumabodů“ rozmístili po parku záchranáři. Jsou to záchytná místa, kde je signál mobilních telefonů, každý bod má v terénu i v záchranném plánu integrovaného záchranného systému své jedinečné označení. Turisté u něj najdou i důležitá telefonní čísla. Když se k němu dostane člověk v nouzi a nahlásí záchranářům číslo bodu, přesně vědí, kam mají jet pomoci. Odpadá tak dlouhé pátrání v terénu. „Zejména teď v zimě v těch velkých mrazech je každá minuta dobrá,“ řekl šéf ISS Petr Šrajl. Určit přesně místo, kam mají záchranáři jet, podle něj bývá problematické. Pro jedno místo existuje i několik pojmenování a lidé se často neshodnou.

Kromě pomoci v nouzi turisté najdou v aplikaci veškeré základní informace o Modravě a Filipově Huti, o okolní přírodě i údaje z infocentra. „Celé to pokrývá plochu kolem 10 000 hektarů. Ty náklady nejsou tak velké, aby si něco podobného nemohly dovolit i ostatní obce,“ tvrdí starosta Modravy Antonín Schubert.