Bývalá Schindlerova továrna může zamořit okolí

Brněnec (Svitavsko) - Bývalá továrna v Brněnci u Svitav, kde za druhé světové války zaměstnával Oskar Schindler židovské dělníky, teď ohrožuje svoje okolí. Současný majitel totiž začal s demolicí - i přes to, že je plná nebezpečných chemikálií.

Budova zbrojní továrny a pozdější textilky chátrala dlouhá léta. Vlastník proto loni začal s její demolicí. Nyní se ale zjistilo, že uvnitř zůstaly chmikálie, které mohou ohrozit zásoby pitné vody i řeku Svitavu. „Zvláště rizikové jsou kyseliny a hydroxidy, které jsou tam volně, jsou nebezpečné už při dotyku,“ potvrdil chemik z pardubické univerzity Miloslav Slezák. V ruinách továrny se barelů plných neznámých chemických látek mohou ukrývat desítky.

Podle krajského úřadu je samotná demolice továrny nezákonná. Vlastník, společnost Blue Fields, totiž měla nejdříve zlikvidovat nebezpečné odpady, a teprve potom začít bourat. Krajský úřad tvrdí, že stavební úřad v Březové měl demolici zastavit. To ale neudělal, teď hrozí ekologická havárie.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Majitel továrny s úřady komunikoval výhradně prostřednictvím datové schránky. „Jednatele společnosti jsem vůbec neviděl,“ řekl Václav Hnát, vedoucí stavebního úřadu v Březové nad Svitavou. „Od léta už s námi nekomunikuje vůbec,“ dodal starosta Brněnce Blahoslav Kašpar.

Případem se nyní zabývá inspekce životního prostředí. Vlastníkovi objektu hrozí několika milionová pokuta.