Liberecký kraj řeší pokutu pro ČD

Liberecko – Liberecký kraj začal počítat, jak vysokou pokutu vyměří Českým drahám. Jednak v regionu nenasadily slíbený počet moderních souprav Stadler a navíc se tyto rychlé vlaky paradoxně zpožďují. Už teď je jisté, že pokuta půjde do milionů. Dopravce se brání, že za zpoždění můžou průtahy v dodávce vlaků od výrobce, kvůli které se nemohli strojvedoucí zaškolit.

Na trať z Liberce do Frýdlantu a dál do Černous ČD přednostně nasazují nové moderní soupravy Stadler. Podle kraje je tu ale zpoždění na denním pořádku. Potvrdil to starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Náměstek hejtmana Libereckého kraje Martin Sepp (ČSSD) říká, že systém integrované dopravy se tak hroutí, protože na vlaky často navazují autobusy.

Za zpoždění může paradoxně vyšší rychlost vlaků, brání se dopravce. Soupravy jsou velmi citlivé na ovládání a dokáží výrazně zrychlit. Strojvedoucí si na ně ale ještě nezvykli. Systémový specialista ČD Liberec Jindřich Berounský dodal, že problém je hlavně v brzdovém systému.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kraj tak dopravci vyměří pokutu a to nejen za zpoždění. Oproti uzavřené smlouvě totiž v regionu stále chybí dvě soupravy. Mělo jich být 16, zatím je jich ale jen 14. „Poslední dvě soupravy dodá výrobce v průběhu února,“ sdělil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Kolik přesně bude kraj po Českých drahách chtít, se v těchto dnech počítá. Už teď je jisté, že sankce půjde do milionů. Ze smlouvy vyplývá maximální pokuta 26 milionů korun. Plnou výši ale kraj požadovat nebude.