Brandýská nemocnice už není v insolvenčním řízení

Brandýs nad Labem - Soukromá nemocnice v Brandýse nad Labem už není v insolvenčním řízení. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze. Majitelé zařízení se tak konečně můžou pustit do plánované rekonstrukce. Slibují kompletní proměnu a také nová oddělení.

Nemocnice uvízla v insolvenčním řízení 12 měsíců. Teď krajský soud rozhodl a návrh na insolvenci zamítl. „Navrhovatelům se nepodařilo osvědčit, že mají vůči nemocnici skutečné pohledávky,“ uvedl jednatel nemocnice Petr Švikovský. Podle Tomáše Cikrta, mluvčího bývalého majitele, je to pro pacienty špatná zpráva. „Insolvenční řízení chránilo jejich nemocnici před tunelováním,“ řekl.

To ale majitelé popírají a z tunelování osočují právě bývalé vlastníky nemocnice. Rozhodnutí soudu každopádně znamená, že teď už je možné do majetku investovat. Vedení proto oprášilo starý návrh na kompletní rekonstrukci. Začne se s budováním zubního oddělení, v plánu je taky nákup magnetické rezonance. „Projekt vyjde stavebně kolem 150 milionů, což uhradíme my. Přístrojové vybavení budou hradit zahraniční investoři,“ popsal Švikovský.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

A dobrá zpráva je to také pro lékaře a sestry. Od teď by své výplaty měli dostávat v termínu. A vzhledem k tomu, že jejich zaměstnavatel už není v insolvenčním návrhu, mohou si bez problémů vzít půjčku či hypotéku. Zlepšit by se měly i vztahy s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Stále sice nepanuje shoda na výši dluhu, začne se ale pracovat na dohodách o narovnání. „V průběhu tohoto roku budeme dále jednat o restrukturalizaci,“ potvrdil ředitel krajské pobočky VZP Pavel Pivrnec.

Středočeské státní zastupitelství i policie řeší v souvislosti s brandýskou nemocnicí několik trestních oznámení. Jestli někoho obviní, by mohlo být jasné v půli března.