Šťastný konec zkrachovalého Slezanu: Věřitelé dostali 100 procent

Ostrava - Nevídaný konec má příběh největší české textilky Slezan, která zkrachovala před třemi lety. Dva tisíce lidí přišlo sice o práci a trh o kvalitní látky, věřitelé ale nepřišli o své peníze. Insolvenčnímu správci se podařilo nashromáždit tolik peněz, že mohl vyplatit všem sto procent pohledávek.

Krach textilky Slezan nebyl překvapivý, nikdo ale tehdy nečekal, že může dopadnout dobře alespoň pro dvě stovky věřitelů. Museli sice tři roky počkat, ale dostali všechny peníze, které jim Slezan dlužil. Vrátil přes 300 milionů korun. Insolvenčnímu správci se podařilo část výroby ještě dva roky po vyhlášení konkurzu udržet a zpracovat tak velké zásoby, které se pak daly výhodněji prodat. „Převážnou část peněz jsme získali prodejem technologických celků a strojního vybavení prostřednictvím internetových aukcí do celého světa,“ uvedl insolvenční správce Jiří Hanák.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

 „Od roku 1992, odkdy platí insolvenční právo, nepamatuji, že by nějaký konkurz dopadl tak skvěle, obvykle totiž věřitelé dostávají kolem tří procent svých pohledávek,“ vyjádřil se soudce Rostislav Krhut. Slezan vlastní ještě desítky budov kdysi výrobních závodů, zatím je nikdo nekoupil. Nezůstaly ale prázdné. Pronajali si je většinou dodavatelé automobilky Hyundai. A dokonce tady pracuje i několik bývalých zaměstnanců Slezanu.