V Těšovicích bude pořádek

Těšovice (Sokolovsko) – Neobvyklým způsobem si chce vynutit pořádek v areálu garáží starosta Těšovic na Sokolovsku. Pozemky v okolí staveb chce pronajmout soukromníkovi, který by vybíral poplatky za vjezd ke garážím. Jejich majitelé jsou však nápadem starosty pobouřeni.

Nové a nové haraburdí, ojeté pneumatiky. Odpadky radnice nestíhá odklízet a starostovi došla trpělivost. Pozemky ve výběrovém řízení nabídne k pronájmu. „Oplotili by to, uzavřeli a jezdilo by se jedním vjezdem,“ prohlásil starosta Těšovic Jiří Halberštát (nez.). Když soukromá společnost areál oplotí a bude ho čistit, může vybírat od majitelů garáží peníze, vysvětluje starosta. O chystaný pronájem je mezi podnikateli zájem. „Kdyby za to platili, tak by se tam dělal pořádek. A kdyby to bylo výdělečné, šel bych do toho,“ potvrdil Václav Rakovan z Těšovic. Vjezd do areálu garáží by podle starosty měla hlídat automatická závora.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Řidiči mysleli, že starosta žertuje. Za vjezd ke svým garážím platit nechtějí. „Jak to tady chtějí praktikovat s otvíráním? Tady je garáží. Myslím, že se proti tomu lidé vzbouří,“ prohlásil majitel garáže Tomáš Veselý.

Většinu ze tří set garáží v Těšovicích vlastní lidé ze sousedního Sokolova. Proč by místní měli doplácet na bezohlednost sousedů, zlobí se starosta. Navíc je přesvědčený, že pomoct by měli Sokolovští radní. „Obec by měla v tom prostoru zajistit pořádek a zajistit přístup k těmto nemovitostem,“ je přesvědčený starosta Sokolova Zdeněk Berka (ČSSD). Jiří Halberštát však nesouhlasí: „Já to z rozpočtu obce hradit nebudu!“

Oba starostové jsou připraveni hájit zájmy svých občanů. Zastupitelé Těšovic budou už v únoru jednat o pronájmu. Pokud majitelé garáží poprosí o pomoc sokolovské radní, ti zřejmě požádají Těšovice o převod pozemků. O pořádek se pak postarají sami.