Prasklé potrubí uzavřelo Jižní spojku, už je opět v provozu

Praha - Havárie vody vyřadila z provozu na více než osm hodin jednu z pražských dopravních tepen, Jižní spojku, a značně tak ráno a dopoledne zkomplikovala provoz v hlavním městě. Krátce po poledni byl otevřen levý jízdní pruh, kompletně by měla být doprava obnovena večer. Kvůli havárii zasedal i krizový štáb hlavního města Prahy. Ve směru na Štěrboholy jsou nyní průjezdné oba jízdní pruhy, ke konci problematického úseku je ale doprava zúžena do levého jízdního pruhu. Řidiči tam proto musí počítat s kolonami. V opačném směru je provoz bez problémů.

Policie Jižní spojku ve směru na Štěrboholy uzavřela, provoz odkláněla Modřanskou ulicí. Řidiči mohli najet zpět Sulickou. Na několika místech se tvořily kolony. Potrubí prasklo už ve čtvrtek večer, voda začala vytékat na silnici a začala hned namrzat. Havárii se do rána nepodařilo odstranit. V noci se sice jedním pruhem začalo jezdit, ráno před sedmou hodinou se ale policie vzhledem k přetrvávajícímu nebezpečí rozhodla Jižní spojku ve směru na Štěrboholy uzavřít.

Celé dopoledne se tvořily kolony a provoz stál ve Zlíchovském tunelu, v Dobříšské ulici, u Barrandovského mostu a ve Strakonické ulici ve směru na tento most. Problémy byly podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana také na objízdných trasách na Modřanské a Sulické ulici, kde doprava komplikuje i provoz autobusů MHD.

Havárie vodovodního řadu o průměru 120 cm se stala ve čtvrtek před půl sedmou večer na křižovatce ulic Vrbova a Mikuleckého v Praze 4. „Vodovodní řad byl zcela opraven v 16:00. Příčinou havárie byl poškozený uzávěr na odvzdušnění,“ řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný. Oprava vodovodu podle něj neměla vliv na odběratele. Námraza byla na úseku asi 400 metrů, led byl místy až deset centimetrů silný.

Kvůli situaci také zasedl krizový štáb hlavního města. Praha pro nadcházející víkend ustavila pracovní skupinu, která má řešit problémy v dopravě související s mrazivým počasím. Jsou v ní zástupci magistrátu, policie, TSK, PVK a dopravního podniku.