V ledové Vltavě vzdali otužilci poctu svému zesnulému kolegovi

Praha/Mochtín - Nejsou to jen lyžaři a bruslaři, kdo si letošní mrazivou zimu užívá. I přesto, že se denní teploty dostávají až k minus dvaceti stupňům, otužilce to neodradí. Právě naopak, zimní plavci chystají na sobotu jubilejní 10. ročník závodu Branické ledy. Několik z nich se do ledové Vltavy ponořilo již dnes večer - aby vzdali poctu v květnu zesnulé otužilecké legendě Ladislavu Nickovi. Ten se jako nestor závodu účastnil ještě loni ve svých 97 letech. Zimní koupání ale není jen pro Pražáky. Například Jan Mundl z Mochtína na Klatovsku se otužileckému sportu věnuje už tři roky a teď plánuje založit klub otužilců i v Klatovech.

Čtyři muži s rozžatými pochodněmi nad hlavou si před osmou hodinou večerní krátce zaplavali ve Vltavě v Praze-Braníku. Uctili tím památku Ladislava Nicka, legendy českého zimního plavání. „Byla to romantika pod tím měsíčkem,“ poznamenal jeden z nich.

Teploměr ukazoval mínus 11 stupňů Celsia, když se otužilci vydali z vyhřáté klubovny na vltavský břeh. Voda měla v tu chvíli pouhé tři stupně. Ponoření předcházela krátká rozcvička. „S otužováním se musí začínat postupně a nijak to nepřehánět. Jen tak můžete vylézt na tu obrovskou horu, kterou zimní plavání je,“ řekl člen I. plaveckého klubu otužilců Richard Machálek. Imunitu má díky otužování lepší než obyčejní smrtelníci, ale protože má doma dvě malé děti, je opatrnější v době, kdy jsou nemocné.

„Po výstupu z ledové vody je nutné se co nejrychleji osušit, protože vlhká kůže chladí. Já osobně si jdu zaběhat,“ uvedl Machálek. Každý z plavců má podle něj vlastní systém, jak se zahřát. Alkohol ale v žádném případě nedoporučuje. V zimě prý absolvuje jednou týdně zhruba kilometrový trénink. „Pochopitelně se málo oblékám. Denní studená sprcha a chození v tričku jsou pro mě samozřejmostí,“ dodal. Názorům laiků, že při zimních mrazech se otužilci chodí do vody vlastně ohřát, protože je teplejší, se Machálek směje. „Voda vede teplo asi pětadvacetkrát víc než vzduch, takže i v tom dnešním jedenáctistupňovém mrazu by šlo vydržet o hodně déle než v té tři stupně 'teplé' vodě,“ vysvětlil. 

Nestor otužilců Ladislav Nicek (nar. 1913) se zúčastnil 5. února v Praze na Vltavě devátého ročníku mezinárodní otužilecké soutěže Branické ledy, která je součástí Českého poháru v zimním plavání.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Dnešní akcí zimní aktivita pražských otužilců nekončí. Už v sobotu se uskuteční soutěž Branické ledy, která se letos poplave jako Memoriál Ladislava Nicka, a to na tratích 100, 250, 500, 750 a 1 000 metrů. Do závodu se letos přihlásilo rekordních 180 plavců. Jde o vrcholnou soutěž, která je součástí Českého poháru v zimním plavání. Letošního jubilejního 10. ročníku se zúčastní nejlepší čeští zimní plavci a dorazí i borci z Británie, Itálie, Polska a Slovenska, jak oznámil předseda pořádajícího I. plaveckého klubu otužilců Praha Tomáš Prokop. Štafetu nejstarších účastníků po Ladislavu Nickovi převezmou Jaroslav Brustmann (1927) a Božena Černá (1930).

Nestor českých otužilců Ladislav Nicek z Olomouce podlehl delší nemoci loni v květnu ve věku 97 let. Ještě tři měsíce předtím se spolu s dalšími ponořil do Vltavy v pražském Braníku, která tehdy měla teplotu 2,8 stupňů Celsia. Se zimním plaváním, které se stalo jeho celoživotní vášní, začal v 60. letech minulého století po onkologickém onemocnění. Trénoval v řece Moravě i v bazénu s ledovou vodou u sauny.

Otužilec Jan Mundl
Zdroj: ČT24

Podobnou zálibu má i Jan Mundl z Mochtína u Klatov. Zatímco jiní vytahují brusle, on přichází k rybníku v županu a se sekerou na rameni. Zimnímu koupání se věnuje už tři roky. Celé to začalo jako sázka. „Přišla sázka o sud piva, že za rok budu plavat s těma bláznama v Praze ve Vltavě, tak jsem se toho chytl a už jsem u toho zůstal,“ popsal Mundl. Po koupání následuje něco na zahřátí. „Nejlépe chlazené pivo,“ usmívá se plavec. Teď chce založit v Klatovech klub otužilců a shání první dobrovolníky, kteří by si s ním zaplavali i při minus dvaceti stupních.

Otužilecké plavání má v Česku dlouhou tradici. Nejznámější je Memoriál Alfreda Nikodéma, který se plave o druhém svátku vánočním. Má nejdelší tradici, loni se konal již 65. ročník a účastnilo se ho rekordních 223 plavců. Průkopník otužileckého plavání, pražský zlatník Nikodém poprvé o Vánocích plaval se skupinkou mužů ve Vltavě v roce 1923. V témže roce založil sekci Zimní záchrana tonoucích při pražském Amatérském plaveckém klubu.