Na Liberecku se letos silnice stavět nebudou, nejsou peníze

Liberec - Jen na stovky metrů se počítají silnice, které letos stát postaví v Libereckém kraji. Nové stavby neplánuje vůbec, v lepším případě dokončí už rozestavěné úseky. Starostové lobbují hlavně za obchvat České Lípy a spojení Liberce s Jabloncem. Ministerstvo dopravy ale tvrdí, že více peněz nemá.

Plánovaný obchvat České Lípy a Nového Boru ze Sosnové má stát celkem pět miliard. Za ministra Víta Bárty byla stavba zastavena a zakonzervována. Nakonec silničáři dokončili alespoň most a kus silnice. Letos sem ministerstvo dopravy pošle 38 milionů a postaví dalších 700 metrů cesty. To se nelíbí místním. „Silnice smrti, která je mezi Novým Borem a Českou Lípou je neskutečně přetížená kamiony, je tam celá řada rizkových míst,“ říká novoborský starosta Jaromír Dvořák.

Podobně je na tom spojení Liberce s Jabloncem nad Nisou. Čtyřpruhová silnice za půldruhé miliardy končí v serpentinách a zatím to tak i zůstane. Začít pracovat by se letos mělo jen na jablonecké straně. „Naše aglomerace má více než sto padesát tisíc obyvatel. Zvláště v tomto zimním období každý vnímá, že ta situace je přímo kritická,“ stěžuje si starosta Jablonce Petr Beitl.  

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Naopak půl miliardy na dokončení silnice do Hrádku nad Nisou a do Německa stát má. Dostavbu ale komplikují výkupy pozemků. Stát jedná o jejich vyvlastnění. „Pokud by se nestavělo, finanční prostředky by měly zůstat v kraji. Bavili jsme se o prodloužení silnice I/9 za Sosnovou na Českolipsku,“ přislíbil ministr dopravy Pavel Dobeš.   

Více než na silnicích stát slibuje investovat na železnici, konkrétně 900 milionů, a zkvalitnit tak spojení mezi Libercem a Harrachovem. Ale až příští rok.