Sdružení Elim pomáhá bezdomovcům v Hranicích

Ostrava - Jak se postarat o bezdomovce a přitom je ještě významně motivovat do aktivního života, to byl úkol, který vyřešili v Hranicích na Přerovsku. Město jim dalo bezplatně prostřednictvím azylového domu k dispozici již čtvrtý byt. Opravit si jej ale musí sami. Mezi bezdomovci je o něj obrovský zájem.

Sedmapadesátiletý Stanislav Král přišel kvůli dluhům o dům, a i když pracoval, ocitl se ze dne na den na ulici. Měsíc přespával v městské noclehárně. Nakonec měl ale štěstí a už od ledna bydlí v prostorném dvoupokojovém bytě, který si bezdomovci v Hranicích sami opravili. „Pro nás to byla obrovská pomoc, protože jinak bych asi v těchto mrazech někde umrznul. Jsme tady tři a naše soužití je především o tolerantnosti. Každý z nás má něco za sebou, musíme spolu vycházet a zatím to jde,“ pochvaluje si Stanislav Král. 

Stejný příběh zažili i manželé Růžičkovi. Nejdříve přišly dluhy a následně exekuce. Půl roku museli žít odděleně, Miroslav v ubytovně pro bezdomovce a jeho žena Danuše přespávala u známých a příbuzných. Díky pomoci pracovníků azylového domu bydlí už půl roku zase společně. „Pomohlo nám to hodně, jinak bych musel přespávat venku někde pod mostem,“ komentuje situaci bezdomovec Miroslav Růžička. „Těch klientů, kteří potřebují pomoc, je hodně. Je to především o tom, že nemáme dostatečné kapacity pro jejich umístění,“ říká Tomáš Luběna, jednatel Občanského sdružení Elim.

Svůj první byt pro lidi bez domova v Hranicích opravilo sdružení Elim už před dvěma lety. Od té doby v něm našlo útočiště deset lidí. Sdružení se nyní podařilo získat od města další byt. Opravy zaplatí z dotací a sponzorských příspěvků. „Rekonstrukci těchto bytů zatím zvládáme. Děláme jen ty nejnutnější práce a nejnutnější vybavení. Zbývá dodělat koupelnu a bude to hotové,“ uvádí Tomáš Luběna. „Konečně budu bydlet jako člověk,“ vítá tuto šanci bezdomovec Jiří Ventruba. „Nám to pomohlo i v tom, že jsme upotřebili byty, o které nebyl zájem. Oni je dali do pořádku a udržují je,“ uzavírá tiskový mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský. 

Sdružení Elim v Hranicích provozuje také azylový dům pro osamělé rodiče s dětmi. Vybudovat chce nyní i noclehárnu pro ženy.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)