Při srážce vlaku s autem na Jičínsku zemřeli dva lidé

Butoves (Jičínsko) - Při srážce vlaku s osobním autem Peugeot 306 na železničním přejezdu u Butovsi na Jičínsku zemřeli dnes odpoledne řidič auta a jeho spolujezdkyně. Dvanácti cestujícím ve vlaku a strojvedoucímu se nic nestalo. Vlak jel z Turnova do Hradce Králové a podle předběžného šetření vjel řidič na koleje i přesto, že blikala výstražná světla. Okolnosti nehody zjišťuje policie i drážní inspekce.

Nehoda se stala na přejezdu se světelnou signalizací v lesním úseku mezi stanicemi Butoves a Kovač asi v 16:50. Signalizační zařízení bylo v provozu, uvedla mluvčí jičínské policie Hana Klečalová. Posádka osobního auta zemřela na místě. Vlak po srážce zůstal na kolejích a osobní auto před sebou tlačil ještě asi200 metrů. Škoda na vlaku byla odhadnuta na 200 000 korun, na automobilu na 100 000 korun, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Vlak zůstal stát ve špatně přístupném terénu, takže vyproštění vraku auta bude trvat delší dobu, řekla mluvčí. „Bude následovat vyproštění těl ve spolupráci s jednotkou SŽDC Nymburk a poté vyproštění osobního vozidla zpod vlaku,“ informoval řídící důstojník hasičského záchranného sboru Ladislav Oborník.

Příčiny a okolnosti nehody policie vyšetřuje. Cestující z vlaku odjeli náhradní autobusovou dopravou.