Šest požárů způsobilo milionové škody, sedmý zabíjel

Praha – Série požárů zasáhla v noci a dnes Česko. Hasiči museli zasahovat u sedmi velkých požárů, výsledkem jsou čtyři zranění i jedno úmrtí. Celkem v neděli vyjížděli hasiči k ohni šedesátkrát. U dvou požárů zasahovali hasiči už v noci – v Medlešicích na Chrudimsku hořela stodola, v Tovéři na Olomoucku dokonce vzplál rodinný dům. Nejen stodola, ale i dům však byly prázdné, nikdo proto nebyl při požárech zraněn. Vznikly ale milionové škody. Další požár likvidovali nad ránem vysočinští hasiči v Kejžlicích na Pelhřimovsku, po poledni zase vyjely jednotky ze severních Čech k hořícímu azylovému domu v České Lípě. Vzplál také bývalý vepřín v Kamensku na Jičínsku. Pětatřicet lidí potom museli hasiči evakuovat z rekreačního objektu v České Vsi u Jeseníku. Oheň si dnes vyžádal i lidský život, odpoledne zahynula seniorka při požáru plynového ohřívače.

Před polednem vyjeli valašskomeziříčtí hasiči do rodinného domu na žádost zdravotníků. V domě byla zraněná žena, která později zemřela, současně byl cítit plyn a byly patrné stopy po požáru. Podle mluvčího hasičského záchranného sboru Ivo Mitáčka se oheň rozšířil od plynového ohřívače vody, který byl zřejmě porouchán. Hasiči v domě naměřili nebezpečnou koncentraci plynu.

Ženu nalezli její přátelé, kteří se ji vydali hledat, když nepřišla na bohoslužbu. Záchranáře na místě upozornili, že její manžel je hospitalizován. Příčinou jeho pobytu v nemocnici mělo být podezření na otravu plynem. Úmrtí ve Valašském Meziříčí je letos ve Zlínském kraji druhé, které souvisí s požárem.

V Jeseníkách evakuováno 35 rekreantů

Odpoledne začalo hořet v objektu Vojenského lázeňského a rekreačního střediska v České Vsi u Jeseníku. Hasiči museli evakuovat 35 lidí včetně několika dětí, kteří se v budově zdržovali. Ředitel, provozní a recepční střediska, kteří lidem pomáhali z hořící budovy, se nadýchali kouře, proto je zdravotníci odvezli do nemocnice.

Hasiči zjistili, že se požár rozšířil od dvou lednic v prvním patře. Pro hasiče byl hlavní problém v hustě zakouřených prostorách zjistit, co vlastně hořelo. „Samotná lokalizace a likvidace následně netrvaly ani deset minut,“ uvedl mluvčí hasičského sboru Zdeněk Hošák.

Budova Domu humanity hořela od podkroví

V budově v areálu českolipského azylového Domu humanity začalo hořet krátce po poledni, oheň se šířil z podkroví, kde byly uskladněny textilie pro humanitární účely. Na místo se sjelo pět hasičských jednotek s osmi cisternami. „Došlo tam k většímu požáru, ale zatím nemáme dostatek informací,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Zdenka Štrauchová. „Už je pryč střecha a prořezávají se stropy,“ dodala starostka Hana Moudrá.

Při požáru v České Lípě utrpěl zranění správce objektu, když pomáhal při hašení. Další lidé vyvázli bez zranění. Bezdomovci se uvnitř přes den nezdržují, osm lidí, kteří uvnitř byli v době začátku požáru, ji včas opustilo. Starostka zdůraznila, že hlavní budovu Domu humanity oheň nezasáhl. Příčina požáru není známa.

Nikdo neutrpěl zranění ani při požáru zemědělské usedlosti v Kejžlicích na Pelhřimovsku. Vznikla však téměř milionová škoda. Hasiči se o budově v plamenech dozvěděli po páté hodině ráno, na místo vyjely čtyři jednotky. V době vzniku požáru nebyl nikdo uvnitř, objekt je totiž využíván pouze rekreačně a před požárem procházel rekonstrukcí. „Před stodolou měl majitel zaparkovaný karavan, který při požáru zcela shořel. Uvnitř stodoly byla mimo jiné zaparkovaná dodávka, i ta byla požárem poškozena,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Petra Musilová.

Až čtyřmilionovou škodu potom způsobil požár bývalého vepřína v Kamensku nedaleko Kopidlna na Jičínsku. Požár zničil celou budovu. „Ohledání požářiště budou policisté provádět až po jeho vychladnutí za přítomnosti psa speciálně vycvičeného k vyhledávání hořlavin,“ řekla policejní mluvčí Hana Klečalová. Vyšetřovatelé nevylučují, že někdo oheň založil úmyslně. 

V noci hořela stodola i rodinný dům

Dřevěný rodinný dům v Tovéři vzplál po třetí hodině v noci. Podle mluvčího olomouckých hasičů Zdeňka Hošáka se požár podařilo lokalizovat zhruba po hodině, domek však kompletně vyhořel. Při požáru nebyl nikdo zraněn, majitelé nebyli doma. Na šířící se oheň upozornil hasiče soused. I jeho dům silný žár ohrožoval, hasiči však dalšímu rozšíření požáru zabránili. Na místě zasahovalo sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Příčina požáru zatím není známa, hořet začalo uvnitř. „Z jedné z místností se plameny rozšířily na střechu a do dalších částí stavení,“ popsal mluvčí Hošák. Známa není ani výše škody. Protože však majitelé přišli o vše, co v domě bylo, zřejmě přesáhne milion korun.

S velkým požárem museli bojovat hasiči také v Medlešicích na Chrudimsku. Krátce před půlnoci vzplála stodola, hasiči požár lokalizovali asi po půlhodině. Oheň se šířil od střechy, hasiči se nakonec rozhodli strhnout štít, který se bortil. Současně se snažili vytahat ze stodoly složené trámy a další dřevo. Práci hasičům velmi komplikoval mráz kolem minus 13 stupňů. „Voda neodtékala, ale ihned namrzala. Zamrzala čerpadla i hadicová vedení. Některé nadzemní hydranty byly zamrzlé,“ uvedla mluvčí Vendula Horáková.

Požár stodoly rovněž způsobil milionovou škodu. Jeho příčinu hasiči zjišťují, mohlo se jednat o závadu na elektroinstalaci. Ohroženy byly také garáže a objekt pro zahradní techniku v těsném sousedství stodoly. Rozšíření požáru se však nakonec podařilo zabránit.