Vodní elektrárnu Hučák i po století pohání původní generátor

Hradec Králové – První vodní elektrárna na Labi vyrostla před rokem 1912 v Hradci Králové. Turbíny malé elektrárny zvané Hučák se poprvé roztočily 5. února a svému účelu slouží i po století. Unikátní ovšem není pouze historická a dosud funkční hydrocentrála, nýbrž i secesní budova od architekta Františka Sandera.

Historie Hučáku se začala psát 12. května 1908, kdy tehdejší zastupitelstvo Hradce Králové schválilo výstavbu vodního díla na 157. kilometru řeky Labe. Vybaveno bylo Francisovými turbínami, které začaly vyrábět elektřinu téměř po čtyřech letech budování.

Původní generátor z roku 1912 funguje i po sto letech. Jeho útroby jsou ale k vidění pouze pro vyvolené. „Do podpalubí naší elektrárny se jen tak někdo nedostane a to z důvodu bezpečnosti. Můžete tady vidět závěsné ložisko, na kterém to celé sedí a na kterém se soustrojí otáčí,“ vysvětlil průvodce Vladimír Hanuš, který v Hučáku provozuje infocentrum věnované obnovitelným zdrojům energie.

Během let se ale Hučák dočkal úprav. Největší rekonstrukce proběhla už brzy po spuštění, ve 20. letech minulého století. Výsledkem bylo zvýšení výkonu. Dnes vyrábí ročně 3,8 milionu kilowattů, může tak pokrýt spotřebu například 1 500 rodinných domků.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)